Tovább tombol a központi sajtószabadság: egy a tábor, egy a címlap

Média
2019 május 25., 08:55
comments 190

Tizenhat megyei lap online (és print) kiadásának címlapja ugyanazzal a címmel és ugyanazzal a képpel, ugyanazzal az Orbán-interjúval indult 2019. május 25-én. (A Kisalföld és a Délmagyar címlapját már lusták voltunk bemontázsolni, meg a kicsit eltérő dizájn miatt nehezebben is illeszthető, de azok is ezzel az anyagal indultak, nyilván. Sőt, a Magyar Nemzetet és a Borsot is betehettük volna, hogy kerek húsz lap legyen.)

Nem könnyű ilyen médiaellenszélben kormányozni, az zicher, az elkeseredett kormányfő éppen tegnap fakadt ki a Bild című német bulvárlapnak:

Kérdés: „– A gazdaság jól áll, Magyarország sajtószabadsága ugyanakkor egyre rosszabbul.”

Orbán: „– Ezen a vádon Magyarországon mindig jót nevetnek az emberek. Engem a média minden felületén élesen kritizálnak. Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban, mert most folyton ellenszélben haladok.”

Hát, emberek, nevessünk egy jót.

Idetartozó hír, hogy a Népszava szerint éppen a további központosítást tervezik a már minden elképzelhetőnél központosítottabb, központi tulajdonoshoz, központi menedzsment alá központosított, központilag szerkesztett, központilag központosított kormánymédiában: a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó lapok cikkeinek még nagyobb részét állítanák elő központilag, és jobban belesimítanák a csoportba a két legnagyobb regionális lapot, a Kisalföldet és a Délmagyart. Sőt, az is szóba került, hogy akár megszűnnének a vészesen csökkenő példányszámú megyei lapok, és

2020-től egy központilag szerkesztett újság foglalná el a helyüket.

Egy még központilagabbul szerkesztett, országos szupra- és pszeudomegyei lapot aztán valószínűleg már könyebben lehetne továbbközpontosítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.