Valóságos óriás ebben az apró világban: a kürtállatka

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az egysejtűek lenyűgöző világát bemutató sorozatunkban a héten a kürtállatkák életébe merülünk alá. A felvételeket Becz Álmos, az ELTE biológushallgatója készítette. Az aláfestő zenét a 12z-ből is ismert Szabó Bálint alkotta meg a Gosheven névre keresztelt szólóprojektjében. 

Abban, hogy mit is láthatunk a felvételen, Álmos segített eligazodni minket: 

„Biztos láttatok már koszosnak tűnő, barna köveket a folyók mentén. Mikroszkóppal nézve ugyanezeket a köveket, kiderül, hogy egyáltalán nem csúnyák: a rajtuk megjelenő látvány parányi erdőkkel tarkított hegységekre emlékezet, csak itt a fák és cserjék helyett kovamoszatbokrokat találunk. Most egy ilyen mikroszkopikus  rengetegbe tekintünk be. 

A felvételen látható nagy, trombita formájú egysejtűek a kürtállatkák. Az ehhez hasonló mikroszkopikus tájakat gyakran ők uralják. Ebben az apró világban valóságos óriásnak számítanak, megnőnek akár egy milliméteresre is. És bár vannak annyira jó úszók, mint a legutóbb bemutatott papucsállatkák, mégis merőben más életmódot folytatnak. Legszívesebben letelepednek valahol, és lakócsöveket építenek (0:38-nál látható), melyekre aztán kosz tapad rá, hogy akár apró hódvárakra is emlékeztethetnek. 

Gyakori látvány, ahogy apró otthonukból hosszan kinyúlva kavarják maguk körül a vizet, abban bízva, hogy így találnak majd valami ehetőt. És bármennyire is jámbor teremtménynek tűnhetnek, valójában nem azok: mindent felfalnak, ami befér a sejtszájukba, néha még saját fajtársaikat is. Fontos szerepük van abban is, hogy maguk mögött hagyott otthonuk lakóhelyként szolgálhat más apró élőlények számára. 

A kürtállatkák világa ennél persze sokkal összetettebb, nagyon sok fajuk létezik. Most főleg csak a tegzes kürtállatkáról (Stentor roeseli) volt szó, de léteznek kék, illetve zöld fajok is.”

A sorozat első részében a papucsállatkákat mutattuk be, Becz Álmost pedig ebből a videóból lehet megismerni. Szabó Bálint korábban a Hangover-sorozatunkba is készített egy mixet, itt lehet meghallgatni.  A felvételek a termeszetfilm.hu segítségével készültek.  

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.