Valóságos óriás ebben az apró világban: a kürtállatka

Tbg
tudomány
2019 május 25., 10:41
comments 32

Az egysejtűek lenyűgöző világát bemutató sorozatunkban a héten a kürtállatkák életébe merülünk alá. A felvételeket Becz Álmos, az ELTE biológushallgatója készítette. Az aláfestő zenét a 12z-ből is ismert Szabó Bálint alkotta meg a Gosheven névre keresztelt szólóprojektjében. 

Abban, hogy mit is láthatunk a felvételen, Álmos segített eligazodni minket: 

„Biztos láttatok már koszosnak tűnő, barna köveket a folyók mentén. Mikroszkóppal nézve ugyanezeket a köveket, kiderül, hogy egyáltalán nem csúnyák: a rajtuk megjelenő látvány parányi erdőkkel tarkított hegységekre emlékezet, csak itt a fák és cserjék helyett kovamoszatbokrokat találunk. Most egy ilyen mikroszkopikus  rengetegbe tekintünk be. 

A felvételen látható nagy, trombita formájú egysejtűek a kürtállatkák. Az ehhez hasonló mikroszkopikus tájakat gyakran ők uralják. Ebben az apró világban valóságos óriásnak számítanak, megnőnek akár egy milliméteresre is. És bár vannak annyira jó úszók, mint a legutóbb bemutatott papucsállatkák, mégis merőben más életmódot folytatnak. Legszívesebben letelepednek valahol, és lakócsöveket építenek (0:38-nál látható), melyekre aztán kosz tapad rá, hogy akár apró hódvárakra is emlékeztethetnek. 

Gyakori látvány, ahogy apró otthonukból hosszan kinyúlva kavarják maguk körül a vizet, abban bízva, hogy így találnak majd valami ehetőt. És bármennyire is jámbor teremtménynek tűnhetnek, valójában nem azok: mindent felfalnak, ami befér a sejtszájukba, néha még saját fajtársaikat is. Fontos szerepük van abban is, hogy maguk mögött hagyott otthonuk lakóhelyként szolgálhat más apró élőlények számára. 

A kürtállatkák világa ennél persze sokkal összetettebb, nagyon sok fajuk létezik. Most főleg csak a tegzes kürtállatkáról (Stentor roeseli) volt szó, de léteznek kék, illetve zöld fajok is.”

A sorozat első részében a papucsállatkákat mutattuk be, Becz Álmost pedig ebből a videóból lehet megismerni. Szabó Bálint korábban a Hangover-sorozatunkba is készített egy mixet, itt lehet meghallgatni.  A felvételek a termeszetfilm.hu segítségével készültek.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.