Ha most vasárnap lettek volna a tavalyi választások, a DK, az LMP és a Momentum is bejutna az EP-be

Az urnazárás után már nagyjából pontosan tudható, mekkora volt a részvétel a 2019-es EP-választáson: a megjelentek aránya 41,74 százalék volt, a végleges részvétel, amely az érvényes szavazatokat veszi majd alapul, valamivel kevesebb lesz, de nem sokkal.

A jelenlegi adatok alapján a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt 167.134 szavazattal lehet megszerezni. Kérdés, hogy ez mely pártokat juttathatja be az Európai Parlamentbe.

A Fidesz-KDNP esetében ez kevéssé izgalmas kérdés, ahogy a Jobbik és az MSZP-P esetében sem, de a kisebb ellenzéki pártok, tehát a Momentum Mozgalom, az LMP, a DK, a Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk Mozgalom esetében viszont annál inkább az.

A 2018-as orszűggyűlési választásokon az akkor még ereje teljében lévő LMP 404 ezer szavazatot szerzett, a Momentum 175 ezer felett, a DK 308 ezer feletti szavazatot kapott, tehát ha az egy évvel ezelőtti szavazatszámot hozzák, bejutottak. Kérdés persze, hogy így lesz-e: a 2018-as választáson nagy volt a részvétel (69,73%), a mostani EP-választáson sokkal csekélyebb.

Ráadásul az ellenzéki pártok azóta - talán a DK kivételével - gyengültek, legalábbis a felmérések szerint.

Ha a Medián legfrissebb felmérését vesszük alapul, akkor azt látjuk, hogy a jelenlegi adatok alapján az MSZP-P, a Jobbik és persze a kormánypárt mellett csak a Demokratikus Koalíció jut be. A Medián a biztos pártválsztók körében 10 százalékot jósolt a DK-nak, ez többi mint 330 ezer szavazatot jelent nekik a mostani részvétel mellett.

Az 5 százalékra mért Momentum bejutása necces, a 4 százalékra mért LMP  nem jut be.

A Nézőpont intézet ugyanakkor 7 százalékra mérte a Momentumot, így a második legfiatalabb párt bejutása lehetséges, ám az LMP-t a Nézőpont csak 4 százalékra mérte.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.