Kurz megerősítve érzi magát a várható győzelme miatt

külföld
2019 május 26., 19:44
comments 9

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap esti nyilatkozata szerint „megerősítve” érzi magát, miután az előrejelzések szerint pártja a képes volt elsöprő győzelmet aratni az EP-választásokon, egy héttel a kormánykoalíció összeomlása után.

photo_camera Fotó: Alex Halada/AFP

Az EP által közölt előrejelzések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 34,5 százalékát szerezhette meg, jelentősen megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), aminek 23,5 százalékot jósolnak. A harmadik helyen, a szavazatok várhatóan kb. 17,5 százalékával az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP eddigi koalíciós partnere végezhetett.

A múlt hét végén egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és emiatt a kormánykoalíció is felbomlott. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Hétfőn az osztrák parlamentben bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurz ellen. A kancellár most azt mondta támogatói előtt: „Bármi is történik holnap és az azutáni napokban, dacolni fogunk mindennel, ami az utunkba jön, és megerősödve fogunk ebből kikerülni.” (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.