Kurz megerősítve érzi magát a várható győzelme miatt

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap esti nyilatkozata szerint „megerősítve” érzi magát, miután az előrejelzések szerint pártja a képes volt elsöprő győzelmet aratni az EP-választásokon, egy héttel a kormánykoalíció összeomlása után.

Fotó: Alex Halada/AFP

Az EP által közölt előrejelzések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 34,5 százalékát szerezhette meg, jelentősen megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), aminek 23,5 százalékot jósolnak. A harmadik helyen, a szavazatok várhatóan kb. 17,5 százalékával az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP eddigi koalíciós partnere végezhetett.

A múlt hét végén egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és emiatt a kormánykoalíció is felbomlott. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Hétfőn az osztrák parlamentben bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurz ellen. A kancellár most azt mondta támogatói előtt: „Bármi is történik holnap és az azutáni napokban, dacolni fogunk mindennel, ami az utunkba jön, és megerősödve fogunk ebből kikerülni.” (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.