Lengyelországban az illiberális kormánypárt áll nyerésre

POLITIKA
2019 május 26., 19:30
comments 32

Az exit pollok szerint 42,4 százalékon áll az EU-szkeptikus, jelenleg is kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, a második helyen az Európa-barát, mérsékelt ellenzéki párt, a Koalicja Europejska, (KE) áll 39,1 százalékkal. A baloldali Wiosna 6,6 százalékot szerzett meg, a bevándorlás és Európa-ellenes Konfederacja pedig a negyedik helyen áll 6,1 százalékkal.

Jarosław Kaczyński, a a PiS vezetője már be is jelentette a győzelmet, és a mait egy „nagyon fontos napnak” nevezte. Egyúttal megragadta a lehetőséget, hogy éljenző szavazóikat arra biztassa, az ősszel esedékes országgyűlési választásokon szavazzanak ismét bizalmat nekik. Soha ennyien nem vettek részt EP-választáson Lengyelországban, a szavazásra jogosultak 43 százaléka voksolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.