Százezren tüntettek Izraelben, hogy Netanjahu ne bújhasson el a korrupciós vádak elől

A szervezők szerint százezres tömeg tüntetett szombat este a demokrácia védelmében Tel-Avivban. A tömegtüntetésre azért került sor, mert a kormányzó pártok kilátásba helyezték a koalíciós tárgyalások során az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogainak csorbítását, ezzel pedig az ellenzék szerint a nemrég ismét megválasztott Benjamin Netanjahu miniszterelnök mentességet nyerne a lehetséges vádemelésekkel szemben. 

Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az izraeli főügyész már februárban jelezte, hogy a korrupciós ügyekbe keveredett miniszterelnök ellen vádat emelhetnek csalás és kenőpénz kifizetése miatt. A vádak szerint Netanjahu ajándékokat fogadott el egy üzletembertől, és sziveséggekkel próbált meg kedvező sajtóvisszhangot szerezni magának. Netanjahu tagadta ezeket az állításokat, szerinte a baloldal folytat ellene lejárató hadjáratot. 

"Védelmi pajzs a demokráciának" szlogennel hirdették meg a tüntetést az ellenzéki pártok, amelyen a centrista Kék-fehér párt vezetői mellett felszólaltak a baloldali pártok, az egyik arab párt, valamint a drúz nemzetiség képviselője is.

Elsőként Beni Ganz, a Kék-fehér párt vezetője szólalt fel, aki elmondta, hogy szerinte Benjámin Netanjahu kormányfő személyes érdekeit előtérbe helyezve a nép uralma helyett személyi uralomra tör. Hangsúlyozta, hogy a hazáért folyik a küzdelem és az ország arculatáért.

Jaír Lapid, a párt másik vezetője a jogrendszer védelmében emelt szót, s az mondta, hogy nem engedik meg Netanjahunak, hogy "Erdoganná váljék", utalva a török vezetőre. 

Ajman Ode, az egyik arab párt vezetője az összefogás fontosságát hangsúlyozta az arabok és a zsidók között, s a drúz nemzetiségű felszóló a tavaly meghozott nemzetállamtörvényt ostorozta. (MTI, BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.