Százezren tüntettek Izraelben, hogy Netanjahu ne bújhasson el a korrupciós vádak elől

külföld
2019 május 26., 06:41
comments 53

A szervezők szerint százezres tömeg tüntetett szombat este a demokrácia védelmében Tel-Avivban. A tömegtüntetésre azért került sor, mert a kormányzó pártok kilátásba helyezték a koalíciós tárgyalások során az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogainak csorbítását, ezzel pedig az ellenzék szerint a nemrég ismét megválasztott Benjamin Netanjahu miniszterelnök mentességet nyerne a lehetséges vádemelésekkel szemben. 

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az izraeli főügyész már februárban jelezte, hogy a korrupciós ügyekbe keveredett miniszterelnök ellen vádat emelhetnek csalás és kenőpénz kifizetése miatt. A vádak szerint Netanjahu ajándékokat fogadott el egy üzletembertől, és sziveséggekkel próbált meg kedvező sajtóvisszhangot szerezni magának. Netanjahu tagadta ezeket az állításokat, szerinte a baloldal folytat ellene lejárató hadjáratot. 

"Védelmi pajzs a demokráciának" szlogennel hirdették meg a tüntetést az ellenzéki pártok, amelyen a centrista Kék-fehér párt vezetői mellett felszólaltak a baloldali pártok, az egyik arab párt, valamint a drúz nemzetiség képviselője is.

Elsőként Beni Ganz, a Kék-fehér párt vezetője szólalt fel, aki elmondta, hogy szerinte Benjámin Netanjahu kormányfő személyes érdekeit előtérbe helyezve a nép uralma helyett személyi uralomra tör. Hangsúlyozta, hogy a hazáért folyik a küzdelem és az ország arculatáért.

Jaír Lapid, a párt másik vezetője a jogrendszer védelmében emelt szót, s az mondta, hogy nem engedik meg Netanjahunak, hogy "Erdoganná váljék", utalva a török vezetőre. 

Ajman Ode, az egyik arab párt vezetője az összefogás fontosságát hangsúlyozta az arabok és a zsidók között, s a drúz nemzetiségű felszóló a tavaly meghozott nemzetállamtörvényt ostorozta. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.