Ha Strache nagyon akarná, akár EP-képviselő is lehetne belőle

Több 444 videó?
Szeretném

Az ibizai videó miatt lemondott osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache a vasárnap rendezett európai parlamenti választáson elérte a szükséges preferenciális szavazatokat ahhoz, hogy pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) listáján bejusson az Európai Parlamentbe - írta az osztrák sajtó hétfőn. 

Strache az Osztrák Szabadságpárt EP-választási listáján a 42. helyen szerepel, mert korábban, még pártvezetőként jelképesen ezt választotta magának. Csakhogy lemondása után már nem volt módja arra, hogy töröltesse nevét a listáról. 

Ausztriában azonban a szavazásra jogosultaknak lehetőségük van arra, hogy a pártok mellett név szerint jelöltre is voksoljanak az európai parlamenti választásokon. 

A szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna Strasbourgban és Brüsszelben. Ahhoz, hogy egy jelölt előbbre jusson a pártlistán, 5 százalék a küszöb, így Heinz-Christian Strache akár a lista élére is kerülhet, ha nevét elegendő szavazó ráírta a szavazólapra. A volt alkancellár a sajtóértesülések szerint vasárnap több mint 37 ezer preferenciális szavazatot kapott választóitól, ez pedig több, mint az FPÖ-re leadott szavazatok 5 százaléka, így lehetősége van arra, hogy mandátumot kapjon az Európai Parlamentben. 

Azt azonban egyelőre nem tudni, elfogadja-e a megbízatást. (MTI)