Jávor Benedek köszöni az aláírásgyűjtést, de nem akar belső politikai harcok eredményeként mandátumot szerezni

Már 3 ezer aláírásnál jár az a különös petíció, amely arra kéri „a rekord alacsony eredményt elérő MSZP-t, hogy a globális klímakatasztrófa kellős közepén adja a megszerzett mandátumát a lista 3-4. helyére sorolt Jávor Benedeknek”. 

Jávor Benedek európai parlamenti képviselőjelölt az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján a Villányi úti konferenciaközpontbanFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A Párbeszéd politikusa a Magyar Hangnak azt mondta, nagy köszönettel tartozik azoknak az aláírásukat adó civileknek, de tartja magát az MSZP-vel kötött megállapodáshoz, amely szerint csak a negyedik a listán, ahonnan csak egy képviselőt küldenek a szavazók az EP-be. „Ezt a választói üzenetet tiszteletben kell tartani, nem szeretnék belső politikai harcok eredményeként mandátumot szerezni.”

„Az ellenzéki oldalon a szavazóknak már szinte minden mindegy, csak legyen egy olyan párt, amely lendületesnek látszó alternatívát képes kínálni az Orbán-rendszerrel szemben”

- ezzel indokolta Jávor „a választók elképesztő vándorlását”, vagyis hogy az LMP, a Jobbik és az MSZP-P beleállt a földbe, míg a DK és a Momentum a vártnál sokkal jobban szerepelt. De hogy miért pont ezek voltak a vándorlás irányai, azt még elemezni kellene.

  1. 51.14% +1.87 Fidesz-KDNP
  2. 16.26% +10.89 DK
  3. 9.92% +6.86 Momentum
  4. 6.68% -5.23 MSZP-P
  5. 6.44% -12.62 Jobbik
  6. 3.33% +3.33 Mi Hazánk
  7. 2.63% +0.9 Kétfarkú
  8. 2.19% -4.87 LMP
  9. 0.42% +0.15 Munkáspárt
Az EP-választáson elért pártlistás eredmények. A második oszlopban az adott párt 2018-as országgyűlési választáson elért eredménye látható.

„Hipermobilissá váltak az ellenzéki szavazók, az egyik pillanatról a másikra képesek teljesen valószínűtlen módon elpártolni az egyik erőtől a másikhoz” - fejtegette Jávor, aki szerint ez „hihetetlen turbulenciát és instabilitást vihet bele az ellenzék struktúráiba”.

Délelőtti búcsúposztjában azt írta a Párbeszéd politikusa: „Sajnálom, hogy a zöld politikának mostantól nincs magyar képviselője az Európai Parlamentben, mert szükség volna rá, de el kell fogadnunk a választók döntését.”