Manfred Weber szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel is tárgyal az Európai Bizottság új elnökéről

POLITIKA
2019 május 27., 12:25
comments 52

Manfred Weber hétfőn arról beszélt, hogy az Európai Parlament csak az EP-választási csúcsjelöltek közül választ elnököt az Európai Bizottság élére. A CSU müncheni székházában a pártelnök-bajor miniszterelnök Markus Söderrel tartott tájékoztatóján azt mondta, hogy a brüsszeli bizottság vezetőjének megválasztásán az EP-ben nem lesz többség olyan jelölt számára, aki nem volt csúcsjelölt, aki nem mutatta meg arcát és programját, aki nem mutatta be magát az embereknek.

photo_camera Manfred Weber Fotó: David Speier/NurPhoto

Szerinte az olyan jelöltek, akik mindezt nem tették meg, nem kapnak támogatást az EP-ben. Egyébként reméli, hogy a bizottsági elnököt jelölő Európai Tanács - a tagállamok állam-, illetve kormányfőit összefogó EU-s testület - egyetért ezzel az alapelvvel.

Hozzátette, hogy már hétfőn megbeszélést kezd az EP szociáldemokrata, liberális és zöldpárti frakciójának vezetőjével.

Markus Söder bajor miniszterelnök is arról beszélt, hogy a CSU teljes mértékben támogatja Manfred Webert. Mint mondta, a CSU egyértelműen kiáll a csúcsjelölti rendszer mellett, és azt vallja, hogy a legerősebbnek kell megkapnia megbízást"a brüsszeli bizottság vezetésére.

A magyar kormány még a neki megfelelő emberre várt

Erre reagálva Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben arról beszélt, hogy a vasárnapi választással mindenképp új helyzet áll elő, ugyanis a következő ciklusban nem lesz elég összeülnie a két legnagyobb frakció, a néppártiak és a szociáldemokraták vezetőinek, hogy megkössék a maguk megállapodásait.

Mindebből pedig levezette, hogy  a magyar kormány egyik csúcsjelöltet sem tartja alkalmasnak arra, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, ugyanakkor remélik, hogy a tárgyalások során felmerülnek majd megfelelő személyek. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt