Ujhelyi István szerint nekik megvolt a saját sztorijuk, de a DK elvette tőlük

Több 444 videó?
Szeretném

„Hiba lenne a jól ismert, régi reflexekkel másokra hárítani a felelősséget. A szocialista pártnak magának kell elgondolkoznia azon, hogy miért tartunk itt” - hangzik Ujhelyi István válasza az Indexnek adott kudarcelemző interjúban. Az MSZP kampányfőnöke és az EP-lista második helyezettje azután nyilatkozott, hogy a pártját a DK és a Momentum is fölényesen megverte.

  1. 51.14% +1.87 Fidesz-KDNP
  2. 16.26% +10.89 DK
  3. 9.92% +6.86 Momentum
  4. 6.68% -5.23 MSZP-P
  5. 6.44% -12.62 Jobbik
  6. 3.33% +3.33 Mi Hazánk
  7. 2.63% +0.9 Kétfarkú
  8. 2.19% -4.87 LMP
  9. 0.42% +0.15 Munkáspárt
Az EP-választáson elért pártlistás eredmények. A második oszlopban az adott párt 2018-as országgyűlési választáson elért eredménye látható.

Ujhelyi először arra volt kénytelen reagálni, hogy az eredmények bejelentése után azonnal megindult a szocialista belviszály, amennyiben Szanyi Tibor közölte, hogy ő szívesen elvinné az egyetlen megszerzett európai képviselői helyet a listán előtte álló Ujhelyi elöl. „Ez nem egy belső konfliktus, hanem tudtuk, hogy erről egy testületnek dönteni kell majd a választás után” - mondja Ujhelyi, majd kijelenti, hogy a teljesítménye alapján szerinte egyértelműen neki jár a mandátum.

De mi a válasz a nagy kérdésre, hogyan buktak ekkorát? Ujhelyi szerint egyrészt a Fidesz emelte meg a DK-t:

„A Jobbikot és az MSZP-t ütötték most fél éven keresztül, a DK-t pedig kijelölték valódi ellenfélnek, és így természetes, hogy az ellenzéki, baloldali szavazók is oda soroltak, ahol a valódi ellenfelét látták Orbánnak.”

Ujhelyi István és Jávor Benedek az MSZP és a Párbeszéd eredményváróján Budapesten a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. május 26-ánFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Bár Dobrev Klárát „erős és jól felépített” jelöltnek tartja, és gratulált is a DK-nak, de nem hallgatja el, hogy szerinte ellopták az ötleteiket. „Megvolt a saját sztorink is, az a bizonyos szociális Európa, amiből levezettük a programunkat”, de 

„a DK zseniális húzással az első napon átvette ezt a sztorit, méghozzá Dobrev Klárával. Copy-paste átvették az egész programunkat, ráültek a sztorinkra, és a saját jelszavaikkal, valamint Klárival elvették tőlünk.”

Ennek ellenére a DK-nak nem érdemes túlzottan örülnie, mert a szavazóik bármikor ingáznak a két párt között - hangzik el az interjúban, amely itt olvasható.