Most ért véget KGBéla európai pályafutása

2019 május 27., hétfő 4:12
125

A magyar politika legnagyobb rajongóinak sem lenne könnyű feladat, ha fel kellene sorolni hibátlanul az Európai Parlament előző ciklusának mind a 21 magyar EP-képviselőjét.

Megtanulni már nem érdemes, tegnap este biztossá vált, hogy többüktől is búcsúzunk.

Háromból három jobbikos is távozhat

A három volt jobbikos képviselőből kettő biztosan nem lesz ott a következő ciklusban. A kémügybe keveredett Kovács Béla és a Jobbikkal időközben szakító Morvai Krisztina sem folytatja.

Morvai Krisztina

Kérdés, hogy Balczó Zoltánnal mi lesz. Ő második a Jobbik listáján, a párt csak egy mandátumot szerzett. A lista vezetője Gyöngyösi Márton. A Jobbik elnökhelyettese, frakcióvezetője nem utalt arra, hogy ne menne ki Brüsszelbe, a párt elnöksége szerdán dönti el, kié lesz a mandátum.

Az LMP-nek egy képviselője volt kint, Meszerics Tamás, aki rövid fejezetet írt Brüsszelben. Ő tavaly októberben kilépett a pártból, mert nem értett egyet az LMP új - a jelek szerint a megsemmisülés felé vezető - stratégiájával.

Ujhelyi vagy Szanyi?

Az MSZP-nek egy nagy távozója lesz, vagy Ujhelyi István vagy Szanyi Tibor, mert az egy mandátumra csak egy maradhat. A listavezető a párt elnöke, Tóth Bertalan, de ő bejelentette, hogy nem megy Brüsszelbe. A második helyen Ujhelyi áll, azonban Szanyi már tegnap este gyorsan közölte, hogy a mandátum nem jár automatikusan Ujhelyinek, a választmány döntse el, ki lesz a párt egyetlen EP-képviselője. A szocialisták mélyrepülése miatt nem folytatja az EP zöldfrakciójában politizáló, párbeszédes Jávor Benedek sem. 

Tóth Bertalan, Ujhelyi István és Szanyi Tibor Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A DK megduplázta a mandátumai számát, Niedermüller Péter mégsem folytatja. Ő polgármester-jelöltnek tér haza, a VII. kerületben indulhat közös jelöltként. Így a listavezető Dobrev Klára mellett az állandóságot Molnár Csaba képviseli majd, új arc lesz Rónai Sándor és Ara-Kovács Attila.

Nem lesz újra ott az EP-ben a Fidesz részéről Tőkés László, Schöpflin György és Erdős Norbert sem. Elveszíti ugyanakkor a párt hazai kommunikációs csapata Hidvégi Balázst, aki a pártszlogenek felmondása helyett EP-képviselő lesz.

Hidvégi Balázs

Brüsszelben teljesen új pártként felbukkan a Momentum. A DK-hoz hasonlóan a Momentumnak is női listavezetője volt. Sőt, Cseh Katalin mellett Donáth Anna is mandátumhoz jutott.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt