96 éves korában meghalt a Human Rights Watch alapítója, Robert Bernstein

Kilencvenhat éves korában meghalt a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet alapítója, Robert Bernstein - jelentette a New York Times. Bernstein egyik fia elmondta, hogy apját egy New York-i kórházban érte a halál május 27-én.

Bernstein a hidegháború alatt, 1966 és 1990 között a Random House könyvkiadót vezette. A szólásszabadság védelmezőjeként kiemelt figyelmet fordított azokra az írókra, akiknek könyvei nem jelenhettek meg saját hazájukban. Így a Random House többek között olyan szerzők műveit publikálta, mint Andrej Szaharov orosz fizikus és másként gondolkodó vagy Václav Havel néhai cseh elnök.

Bernstein 1978-ban hozta létre a HRW-t, és 1998-ban távozott a szervezet éléről. A HRW akkorra már hetven országban tevékenykedett. A zsidó származású jogvédő 2009-ben a HRW ellen fordult, és azzal vádolta meg, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesíti Izraelt, és sokkal gyakrabban ítéli el a zsidó állam által elkövetett jogsértéseket, mint a tekintélyelvű közel-keleti rezsimek visszaéléseit. Bernstein 2011-ben Advancing Human Rights néven újabb szervezetet hozott létre. A jogvédő nevét több egyetem emberi jogi kutatói ösztöndíja viseli. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.