A Magyar Hang szerint román szavazók tízezrei segítették EP-mandátumhoz az RMDSZ-t

"Csoda történt" - értékeli visszafogotságtól mentesen a Magyar Hang azt a különös jelenséget, hogy a romániai választási adatok szerint Románia Kárpátokon túli megyéiben, ahol elvétve élnek csak magyarok, választók tízezrei szavaztak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre a vasárnapi EP-választáson.

Ezek a szavazatok nagyon is jól jöttek az Orbán Viktorral szövetséges erdélyi magyar pártnak, amely így átlépte az öt százalékos bejutási küszöböt. Arról, hogy miért érezhette úgy több tízezer, nem is magyar lakta vidékeken élő román, hogy az RMDSZ lesz a megfelelő választás, csak találgatni tudnak. "Hogy csoda történt, vagy csak egyszerűen szavazatot vásárolt az RMDSZ a régi szövetségesétől, a szociáldemokratáktól, az alighanem sosem fog kiderülni" - írják.

A lap munkatársai a 2016-os romániai parlamenti választás adataival vetették össze a vasárnapi szavazás eredményeit. Megállapításaik szerint volt olyan Kárpátokon túli megye, ahol az RMDSZ három éven belül meghétszerezte a támogatottságát. De még ennél is különösebb dolgok is kiderültek. Teleorman megyében például 37-szer annyi szavazatot kapott az RMDSZ, mint ahányan magyarnak vallották magukat a megyében a legutóbbi, 2011-es népszámláláson.

Mindez azért igazán különös, mert az RMDSZ négy, valóban magyarok lakta erdélyi megyében, Szatmárban, Biharban, Aradon és Temesben kevesebb szavazatot szerzett, mint a 2016-os parlamenti választáson. A lap munkatársai 18 olyan romániai megyét találtak, ahol az RMDSZ-re leadott szavazatok sokszorosan felülmúlták a magukat magyarnak valló választók számát.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.