A Magyar Hang szerint román szavazók tízezrei segítették EP-mandátumhoz az RMDSZ-t

2019 május 28., kedd 7:53
90

"Csoda történt" - értékeli visszafogotságtól mentesen a Magyar Hang azt a különös jelenséget, hogy a romániai választási adatok szerint Románia Kárpátokon túli megyéiben, ahol elvétve élnek csak magyarok, választók tízezrei szavaztak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre a vasárnapi EP-választáson.

Ezek a szavazatok nagyon is jól jöttek az Orbán Viktorral szövetséges erdélyi magyar pártnak, amely így átlépte az öt százalékos bejutási küszöböt. Arról, hogy miért érezhette úgy több tízezer, nem is magyar lakta vidékeken élő román, hogy az RMDSZ lesz a megfelelő választás, csak találgatni tudnak. "Hogy csoda történt, vagy csak egyszerűen szavazatot vásárolt az RMDSZ a régi szövetségesétől, a szociáldemokratáktól, az alighanem sosem fog kiderülni" - írják.

A lap munkatársai a 2016-os romániai parlamenti választás adataival vetették össze a vasárnapi szavazás eredményeit. Megállapításaik szerint volt olyan Kárpátokon túli megye, ahol az RMDSZ három éven belül meghétszerezte a támogatottságát. De még ennél is különösebb dolgok is kiderültek. Teleorman megyében például 37-szer annyi szavazatot kapott az RMDSZ, mint ahányan magyarnak vallották magukat a megyében a legutóbbi, 2011-es népszámláláson.

Mindez azért igazán különös, mert az RMDSZ négy, valóban magyarok lakta erdélyi megyében, Szatmárban, Biharban, Aradon és Temesben kevesebb szavazatot szerzett, mint a 2016-os parlamenti választáson. A lap munkatársai 18 olyan romániai megyét találtak, ahol az RMDSZ-re leadott szavazatok sokszorosan felülmúlták a magukat magyarnak valló választók számát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt