A Magyar Hang szerint román szavazók tízezrei segítették EP-mandátumhoz az RMDSZ-t

külföld
2019 május 28., 07:53
comments 88

"Csoda történt" - értékeli visszafogotságtól mentesen a Magyar Hang azt a különös jelenséget, hogy a romániai választási adatok szerint Románia Kárpátokon túli megyéiben, ahol elvétve élnek csak magyarok, választók tízezrei szavaztak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre a vasárnapi EP-választáson.

Ezek a szavazatok nagyon is jól jöttek az Orbán Viktorral szövetséges erdélyi magyar pártnak, amely így átlépte az öt százalékos bejutási küszöböt. Arról, hogy miért érezhette úgy több tízezer, nem is magyar lakta vidékeken élő román, hogy az RMDSZ lesz a megfelelő választás, csak találgatni tudnak. "Hogy csoda történt, vagy csak egyszerűen szavazatot vásárolt az RMDSZ a régi szövetségesétől, a szociáldemokratáktól, az alighanem sosem fog kiderülni" - írják.

A lap munkatársai a 2016-os romániai parlamenti választás adataival vetették össze a vasárnapi szavazás eredményeit. Megállapításaik szerint volt olyan Kárpátokon túli megye, ahol az RMDSZ három éven belül meghétszerezte a támogatottságát. De még ennél is különösebb dolgok is kiderültek. Teleorman megyében például 37-szer annyi szavazatot kapott az RMDSZ, mint ahányan magyarnak vallották magukat a megyében a legutóbbi, 2011-es népszámláláson.

Mindez azért igazán különös, mert az RMDSZ négy, valóban magyarok lakta erdélyi megyében, Szatmárban, Biharban, Aradon és Temesben kevesebb szavazatot szerzett, mint a 2016-os parlamenti választáson. A lap munkatársai 18 olyan romániai megyét találtak, ahol az RMDSZ-re leadott szavazatok sokszorosan felülmúlták a magukat magyarnak valló választók számát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.