Afganisztánban tavaly megháromszorozódtak az iskolák elleni támadások

külföld
2019 május 28., 04:29
comments 25
Iskolába siető lányok az afganisztáni Herát tartományban, Indzsil körzetében.
photo_camera Iskolába siető lányok az afganisztáni Herát tartományban, Indzsil körzetében. Fotó: HOSHANG HASHIMI/AFP

Afganisztánban támadás alatt áll az oktatás, jelentette az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). Statisztikáik szerint már 2017-ben is 68 alkalommal támadtak oktatási intézményeket, de 2018-ban ehhez képest is megháromszorozódott a támadások száma, tavaly már 192 támadást hajtottak végre iskolák ellen.

Ennek részben oka, hogy az iskolákat szavazóhelyiségként is használták.

Afganisztánban becslések szerint 3,7 millió 7-17 év közötti gyerek nem jár iskolába, az iskolaköteles korú gyermekeknek mintegy a fele. A romló biztonsági helyzet, a szegénység mélyülése és a lányok hosszú ideje tartó diszkriminációja oda vezetett, hogy tavaly - 2002 óta először - ismét emelkedett azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem járnak iskolába. Az oktatásból kimaradt gyerekek 60 százaléka lány.

Az elhúzódó konfliktus és a folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt az ázsiai országban több mint 1000 iskolát kellett bezárni tavaly év végéig. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.