Lövöldözés volt Észak-Koszovóban, legalább ketten megsérültek

háború
2019 május 28., 08:56
comments 59

Legalább 31 koszovói szerbet, köztük rendőröket fogott el szervezett bűnözés gyanújával a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat kedden Észak-Koszovóban, az akció során több helyen lövöldözés volt, ketten megsebesültek – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A koszovói hatóságok közlése szerint hónapok óta tartó nyomozás eredményeként csaptak le a többek között szervezett bűnözéssel, csempészettel és illegális kereskedelemmel gyanúsított szerbekre.

De Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint nem bűncselekményekért, inkább megfélemlítésből léptek be a koszovói különleges rendőrök a szerbek lakta területre, az albánok így akarják rettegésben tartani, és elűzni az otthonából a kisszámú koszovói szerbséget.

A helyszíni beszámolók szerint a koszovói rendőrség ellenállásba ütközött, a szerbek ugyanis Zubin Potokban például barikádokat állítottak, hogy megakadályozzák egy helyi szerb rendőrségi vezető elfogását. A Rosu áttört az útzárlaton, és elfogta a gyanúsítottat.

Koszovói rendőr biztosít egy konvojt Mitrovicában 2018. március 26-án.
photo_camera Koszovói rendőr biztosít egy konvojt Mitrovicában 2018. március 26-án. Fotó: Armend Nimani/AFP

Aleksandar Vucic szerb elnök teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és felhívta az Európai Unió figyelmét arra, hogy Szerbia cselekedni fog, amennyiben a Rosu tagjai nem hagyják el Észak-Koszovót.

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta a függetlenségét, de ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa a befolyását északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a szóban forgó különleges rendőrségi egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.