Texasban természeti katasztrófák után egy hétig szabad a fegyverviselés

2019 május 28., kedd 4:46
175

A létező legszűkebb többséggel, 16:15 arányban fogadta el a texasi szenátus azt az új törvényt, amely feljogosítja a fegyvertartókat, hogy a természeti katasztrófákat követő egy hétben nyilvánosan viselhessék a fegyverüket. A javaslat támogatói azzal érveltek, hogy így a természeti katasztrófák miatt otthonuk hátrahagyására kényszerülőknek legalább a fegyvereiket nem kell hátrahagyniuk. Ez, mint a törvény indoklásában is írják, különösen jól jöhetne a fosztogatók ellen.

Az amerikai fegyverlobbi, az NRA által is támogatott javaslat így mentesítené a felelősségre vonás alól azokat, akiknek arra amúgy nem volna engedélyük, hogy rejtve maguknál tartsák a fegyverüket.

A javaslat egyik beterjesztője Charles Brandon Creighton állami szenátor, aki Houstont képviseli. Ő a várost 2017-ben sújtó Harvey hurrikán idején tapasztaltakra hivatkozott. Akkor a hatóságok augusztus 23-án rendelték el az evakuációt, de a térség kiürítése még öt nappal később, augusztus 28-án is tartott. Épp ezért tartotta Creighton indokoltnak, hogy egy egész hétre felmentést adjon a fegyvertartóknak.

Creighton külön kiemelte, hogy a törvény semmilyen kötelezettséget nem ír elő a menhelyeknek, azok megtagadhatják a felfegyverkezve érkezők befogadását, vagy akár arra is kötelezhetik őket, hogy leadják a fegyverüket.

Texasban utcán, rejtve csak engedéllyel lehet fegyvert hordani, a szabályok megsértőit akár bűncselekménnyel is megvádolhatják. (Via CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt