Csaknem egyhangúlag tiltakoznak az akadémiai kutatóhelyek vezetői a kormány javaslata ellen

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Ellenszavazat nélkül, két tartózkodással fogadott el állásfoglalást az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa a kormány terveiről az akadémiai kutatóhálózat átalakításáról. "A javasolt törvénymódosítások nem felelnek meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között lezajlott tárgyalásokon elfogadott megállapodásoknak és a sokszor hivatkozott német főhivatású kutatóhálózati modelleknek" - állapítják meg egyből állásfoglalásuk elején.

Mint írják, a tervezett törvénymódosítások "nyilvánvalóan sértik az Alaptörvény XIII. cikkében foglalt tulajdonhoz való jogot, mert kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t mint magánjogi jogalanyt". Továbbá megállapítják, hogy a javaslat nem biztosítja a kutatóhálózat jövőbeni alapfinanszírozását, mely nélkül a kutatóintézetek működése ellehetetlenül.

Aggasztja őket a tudomány függetlenségének helyzete is, különös tekintettel arra, hogy a kormány tervei szerint nem csupán a kutatóhálózatot felügyelő és irányító testület elnökét, hanem annak tagjait is a mindenkori miniszterelnök nevezné ki. A javaslat ráadásul a korábbi megállapodásokkal ellentétben semmilyen garanciát nem ad a kutatóhálózat egyben tartására, a miniszterelnök által kinevezett irányító testület egyszerű többséggel dönthet az átszervezésről.

"A módosítások lényegében teljes kormányzati – politikai – irányítást biztosítanak a kutatóhálózat felett, szöges ellentétben a mintának tekintett német gyakorlattal" - írják állásfoglalásukban, melynek végén felhívják a kormányt, hogy legyen szíves egyeztetni velük, és végre figyelembe venni a javaslataikat. (Via MTA)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.