ELSÜLLYEDT EGY TURISTAHAJÓ A PARLAMENTNÉL

Felborult egy hajó Budapesten a Dunán, a Parlament magasságában szerdán este. 

A M1 tudósítása szerint két hajó ütközött össze. Az egyik hajón, a felborult és elsüllyedt Hableány hajón 35-en tartózkodtak.

Közülük heten meghaltak, sok embert pedig éjszaka is kerestek.

14 embert egészségesen kimentettek, egy embert újra kellett éleszteni. A hajón elsősorban távol-keleti turisták voltak. A Mentőszolgálat a Facebookon közölte, hogy a mentők 14 egységgel vonultak a helyszínre.

A BRFK közlése szerint a Margit hídtól déli irányába folyik a mentés, az ügyeletre 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál.

A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít.

A Panorama Deck Kft. "minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében". A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik - tették hozzá. A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta - írták.

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta: jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása.

Korábbi felvétel a Hableány rendezvényhajórólFotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

A hajót működtető cég honlapja szerint a Hableány a flottájuk egyik legkisebb tagja,  fogadások és családi rendezvények lebonyolítására alkalmas. Teraszos és panoráma fedélzetes, 60 fő befogadására képes és városnéző sétahajózáshoz is ajánlják.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.