Nem volt jól lezárva a rijádi urna, 7 ember hiába szavazott

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén megállapította, hogy a Rijádból érkezett, az EP-választáson leadott szavazatokat tartalmazó külképviseleti urna nem volt megfelelően lezárva. A testület tagjai az ülésén megtekintették a külképviseletekről visszaérkezett urnákat és urnazáró címkéket, hogy meggyőződhessenek arról, sértetlenek-e.

Az NVB megállapította: a Szaúd-Arábiából, Rijádból érkezett urna kivételével minden urna le volt zárva. Mivel a rijádi urna nem volt lezárva (az urnazáró szalag nem volt elég szoros), az abban lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor. 7 választópolgár kérte, hogy Rijádban szavazhasson.

A többi urnánál nincs törvényi akadálya annak, hogy az azokban lévő szavazatokat összeszámlálják. Az NVI munkatársai így a megtekintés után elkezdték felbontani az urnákat: először ellenőrzik, hogy ezekben tényleg annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amik nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek. Ezután egyesével felbontják a borítékokat, és összeszámlálják a voksokat.

A szavazatszámláló bizottság tagjai kiürítik az urnát és elkezdik számlálni a szavazatokat a szavazóhelyiség bezárása után a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben az EP-választás napján, május 26-án.Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik az EP-választás napján (vasárnap) külföldön tartózkodtak. A külképviseleti névjegyzékbe 20 291-en kérték felvételüket, a 132 külképviseleten (nagykövetségen és konzulátuson) a Nemzeti Választási Iroda szerint 17 749 szavazatot adtak le, ezeket 157 urnában szállították a választási irodába. A Magyarországra repülővel vagy autóval szállított urnák szerda délre, a csütörtök éjféli törvényes határidő lejárta előtt megérkeztek az NVI-hez. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.