Nem volt jól lezárva a rijádi urna, 7 ember hiába szavazott

politika
2019 május 29., 11:14
comments 54

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén megállapította, hogy a Rijádból érkezett, az EP-választáson leadott szavazatokat tartalmazó külképviseleti urna nem volt megfelelően lezárva. A testület tagjai az ülésén megtekintették a külképviseletekről visszaérkezett urnákat és urnazáró címkéket, hogy meggyőződhessenek arról, sértetlenek-e.

Az NVB megállapította: a Szaúd-Arábiából, Rijádból érkezett urna kivételével minden urna le volt zárva. Mivel a rijádi urna nem volt lezárva (az urnazáró szalag nem volt elég szoros), az abban lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor. 7 választópolgár kérte, hogy Rijádban szavazhasson.

A többi urnánál nincs törvényi akadálya annak, hogy az azokban lévő szavazatokat összeszámlálják. Az NVI munkatársai így a megtekintés után elkezdték felbontani az urnákat: először ellenőrzik, hogy ezekben tényleg annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amik nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek. Ezután egyesével felbontják a borítékokat, és összeszámlálják a voksokat.

photo_camera A szavazatszámláló bizottság tagjai kiürítik az urnát és elkezdik számlálni a szavazatokat a szavazóhelyiség bezárása után a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben az EP-választás napján, május 26-án. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik az EP-választás napján (vasárnap) külföldön tartózkodtak. A külképviseleti névjegyzékbe 20 291-en kérték felvételüket, a 132 külképviseleten (nagykövetségen és konzulátuson) a Nemzeti Választási Iroda szerint 17 749 szavazatot adtak le, ezeket 157 urnában szállították a választási irodába. A Magyarországra repülővel vagy autóval szállított urnák szerda délre, a csütörtök éjféli törvényes határidő lejárta előtt megérkeztek az NVI-hez. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt