Vagy nyolcvan ország szigorúbb vállalásokat tenne a klíma védelmében

külföld
2019 május 29., 07:55

Nagyjából 80 ország jelezte, hogy szigorítaná a Párizsi Klímaegyezményben vállalt önkéntes vállalásait a világ vezetőinek szeptemberre tervezett klímacsúcstalálkozója előtt, jelentette be kedden az ENSZ. Luis Alfonso de Alba, az ENSZ főtitkárának klímaügyi különmegbízottja azt nem kívánta elárulni, hogy mely országok tennének önként többet a korábban vállaltaknál a klíma védelmében.

A vállalások szigorítása amúgy szimpla szükségszerűség. A tudományos közmegegyezés szerint a 2015-ös megállapodásban vállalt célok még elérésük esetén is édeskevesek volnának a klíma védelmében. "Exponenciálisan növelni kéne az ambícióinkat" - mondta erről Alba.

"Elég radikálisan növelni kell a céljainkat. Nem kis lépésekben" - mondta a mexikói diplomata.

A 2015-ös párizsi egyezményben a világ országai önkéntes vállalásokat tettek, leginkább a jövőre vonatkozóan. A jelenlegi klímamodellek szerint viszont már az azonnali cselekvés ideje is elmúlt, most már egészen drasztikus lépéseket kell tenni csupán azért is, hogy a klímaegyezményben vállalt legfeljebb két fokos hóemelkedést tartani lehessen. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.