A román szocdemek színromán falvakba RMDSZ-színekben elküldött szavazóbiztosai révén juthatott be az EP-be a magyar párt

Újabb leleplezéssel állt elő a romániai EP-választás furcsa RMDSZ-es eredményei ügyében a botrányt kirobbantó Magyar Hang.

Az első felvonás az volt, hogy a lap kedden megírta: az erdélyi magyar párt azért tudta megugrani a bejutási küszöböt, mert a Kárpátokon túli Ó-Románia olyan megyéiben kapott 35 ezer szavazatot, ahol egyáltalán nem vagy csak elvétve élnek magyarok. Találtak olyan megyét például, ahol 37-szer annyian szavaztak az RMDSZ-re, mint ahányan magyarnak vallják magukat és volt olyan színromán körzet, ahol az RMDSZ meghétszerezte a támogatását a legutóbbi választáshoz képest, miközben a magyarlakta területeken rontott az eredményén vagy csak minimálisan javított. 

A román sajtó a hírt felkapva már arról cikkezett, hogy a kormányzó PSD segíthette ki a szavazatokkal az RMDSZ-t, mert az a legutóbbi napokig kívülről támogatta őket a parlamentben.  

Na de hogy lehet szavazatokkal kisegíteni egy másik pártot?

A Magyar Hang friss cikkében továbbmegy, és bemutatja, hogyan csinálhatták. A módszer a lap szerint az volt, hogy az RMDSZ tömegével küldött szavazóbiztosokat olyan Kárpátokon túli településekre, ahol a pártnak nem volt alapszervezete, sőt egyáltalán nem is élt magyar. Csakhogy - és itt kezdődik az állítólagos trükk - ezek a biztosok a PSD káderei lettek volna. (A PSD pont ezeken a területeken a legerősebb és a legmélyebben beágyazott párt.)

Egy névtelen forrás ezt nyilatkozta a Magyar Hangnak:

„Személyesen felügyeltem 38 szavazókört Constanta megyében. Furcsa volt, hogy mindenütt tudott állítani szavazóbiztost az RMDSZ, még az olyan kis falvakban is, mint Vadu, Fantanele, Tariverde, Coslugea, ahol egyáltalán nincs nemhogy szervezete a pártnak, de még magyar se. Pár kérdés után kiderült: az RMDSZ delegáltjai mindenütt megbízható PSD-párttagok voltak”

A lap jegyzőkönyvek áttanulmányozása alapján azt írja, hogy a jellemző mintázat az volt, hogy szinte minden tisztán román kistelepülésen, ahol volt román családnevű RMDSZ-biztos, a párt kapott 2-3-4 szavazatot. A Hang azt feltételezi, hogy a biztosok és a rokonaik adhatták le ezeket. A rengeteg helyről összeadódó néhány szavazatból pedig összejött az a néhány tízezres plusz, ami - mint utólag kiderült - pont elég volt a léc megugrásához.

A magyar Hang első cikkében megszólalt Porcsalmi Bálint, az RMDSZ kampányfőnöke:

“Megkérdeztem, milyen kampányeseményeket szerveztek például Teleormanban, ahol sikerült harmincötször annyi szavazatot szerezni, mint ahány magyar él a megyében a legutóbbi népszámlálás szerint. Semmilyet, válaszolta, de a kulcs abban van, hogy idén sokkal több szavazóbiztosuk volt a románok lakta megyékben.”

A Magyar Hang korábbi cikkében arról is írt, hogy

"Romániában egyébként van hagyománya az ilyesféle szavazatszerzésnek: Traian Basescu volt elnök kisebbik lánya, Elena Basescu hasonló manőverrel jutott EP mandátumhoz 2009-ben – akkor a Demokrata Liberális Párt adott át neki jó szervezéssel annyi szavazatot, amennyivel a független jelölt épp mandátumot tudott szerezni."

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.