Elhalasztja a kormány a közigazgatási bíróságok bevezetését

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a kormány határidő nélkül elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését. Az erről szóló törvényjavaslatot még csütörtökön nyújtják be a parlamentnek. Bár a kormány szerint az erről elfogadott jogszabály megfelel a jogállamiság követelményeinek, de azt látják, hogy az új bírósági rendszer „egy olyan európai és nemzetközi vita kereszttüzében áll”, ami a bírói függetlenséget kérdőjelezi meg. 

Igaz, Gulyás alaptalannak tartja ezeket az aggályokat, de olyan fontosnak tartják a bírói függetlenséget, hogy ezután is nyitottak lesznek ezekre a vitákra. Így amíg megnyugtatóan nem zárhatók le ezek a viták, addig elhalasztják a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését. 

A köztársasági elnököt pedig arra kérik, ne jelöljön elnököt a Közigazgatási Felsőbíróság élére. 

Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a KormányinfónFotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A közigazgatási bíróságok bevezetéséről szóló törvényt még decemberben fogadta el a kormánytöbbség.  Így jövőre a kormányzatnak fontos ügyekben már egy külön bírói szervezetrendszer döntött volna, olyan bírókkal, akik teljes egészében a kormánytól, ezen belül is az igazságügy-minisztertől függnek. Így ha valakinek gondja lett volna a kormány által irányított szervek valamilyen döntésével, a jövőben csak olyan bíróságnál kereshette volna az igazát, amik szintén a kormány befolyása alatt állt volna.

Az elhalasztás azért is meglepő, mert már nagyban zajlottak az előkészítések: május elejéig 162 bíró jelentkezett át az új szervezetbe, akik 2020. január 1-jétől már a különbíróságokon folytatták volna a munkájukat. 

Az erről szóló törvény szerint a Közigazgatási Felsőbíróság első elnökét a köztársasági elnök javaslatára június 15-ig kellett volna megválasztani. Eddig Patyi András neve merült fel lehetséges jelöltként. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.