Fel kell majd matricázni azokat az autókat, amiket állami támogatással vesznek meg a nagycsaládosok

politika
2019 május 30., 13:14
comments 411

Nem lesz titok, hogy ki vesz fel 2,5 milliós állami támogatást arra, hogy új, esetleg nagyobb autót vegyen a családjának. Az autókra ugyanis rá kell majd ragasztani egy matricát. 

Múlt pénteken Novák Katalin államtitkár már bemutatta a matricát, bár a sajtótájékoztatóján még azt hangzott el az MTI tudósítása szerint, hogy a kormány az autóvásárlási támogatásért cserébe azt kéri, hogy a családok helyezzék el a programot népszerűsítő matricát az új, legalább hét személyes autójuk hátsó szélvédőjén.  

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bemutatja a nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matricát az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. május 24-én.
photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A kormány honlapján tegnap megjelent „Matrica felhasználási útmutató” szövegéből ugyanakkor az derült ki, hogy a kérés nem úgy értendő, hogy a szülő eldönti, felragasztja-e hálából a matricát vagy inkább nem akarja mozgóreklámmá alakítani az új családi autót.  

photo_camera Fotó: kormany.hu

Az útmutatóban ez áll: 

„Ez a használati útmutató segítséget nyújt a márkakereskedőknek, illetve azoknak a nagycsaládosoknak, akik a legalább hétszemélyes, új autójuk megvásárlásához igénylik a Családvédelmi Akcióterv részeként a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását. A kedvezményt ebben az arculati kézikönyvben meghatározott útmutatás alapján lehet matrica felhelyezésével érvényesíteni.” 

Magát a matricát is megdicsérik:

«A matrica a “Családbarát Magyarország” arculati koncepciójába illeszkedik. Megjelenése diszkrét, elegáns, mint egy minőségi tanúsítvány. Felhelyezése a hátsó szélvédőre történjen. Az autó használatához biztonságos közlekedést és jó utat kíván a Magyar Kormány.» 

Arra is van utasítás, hogyan NEM szabad felhasználni az elegáns matricát.

photo_camera Fotó: kormany.hu

És akkor a megfelelő matrica megfelelő használata:

photo_camera Fotó: kormany.hu

Gyengébbek kedvéért:

photo_camera Fotó: kormany.hu

Hogy hány felmatricázott autó lesz? Július elsejétől indul a program, a feltételek ezek: három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok igényelheti a 2,5 milliót, legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához. 

Novák azzal számol, hogy egy év alatt mintegy 10 ezer nagycsalád veszi igénybe a támogatást. A programot idén 5, jövőre pedig mintegy 10 milliárd forinttal finanszírozza az állam. Az eredményt mindenki láthatja majd az utakon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.