Fel kell majd matricázni azokat az autókat, amiket állami támogatással vesznek meg a nagycsaládosok

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nem lesz titok, hogy ki vesz fel 2,5 milliós állami támogatást arra, hogy új, esetleg nagyobb autót vegyen a családjának. Az autókra ugyanis rá kell majd ragasztani egy matricát. 

Múlt pénteken Novák Katalin államtitkár már bemutatta a matricát, bár a sajtótájékoztatóján még azt hangzott el az MTI tudósítása szerint, hogy a kormány az autóvásárlási támogatásért cserébe azt kéri, hogy a családok helyezzék el a programot népszerűsítő matricát az új, legalább hét személyes autójuk hátsó szélvédőjén.  

Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A kormány honlapján tegnap megjelent „Matrica felhasználási útmutató” szövegéből ugyanakkor az derült ki, hogy a kérés nem úgy értendő, hogy a szülő eldönti, felragasztja-e hálából a matricát vagy inkább nem akarja mozgóreklámmá alakítani az új családi autót.  

Fotó: kormany.hu

Az útmutatóban ez áll: 

„Ez a használati útmutató segítséget nyújt a márkakereskedőknek, illetve azoknak a nagycsaládosoknak, akik a legalább hétszemélyes, új autójuk megvásárlásához igénylik a Családvédelmi Akcióterv részeként a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását. A kedvezményt ebben az arculati kézikönyvben meghatározott útmutatás alapján lehet matrica felhelyezésével érvényesíteni.” 

Magát a matricát is megdicsérik:

«A matrica a “Családbarát Magyarország” arculati koncepciójába illeszkedik. Megjelenése diszkrét, elegáns, mint egy minőségi tanúsítvány. Felhelyezése a hátsó szélvédőre történjen. Az autó használatához biztonságos közlekedést és jó utat kíván a Magyar Kormány.» 

Arra is van utasítás, hogyan NEM szabad felhasználni az elegáns matricát.

Fotó: kormany.hu

És akkor a megfelelő matrica megfelelő használata:

Fotó: kormany.hu

Gyengébbek kedvéért:

Fotó: kormany.hu

Hogy hány felmatricázott autó lesz? Július elsejétől indul a program, a feltételek ezek: három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok igényelheti a 2,5 milliót, legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához. 

Novák azzal számol, hogy egy év alatt mintegy 10 ezer nagycsalád veszi igénybe a támogatást. A programot idén 5, jövőre pedig mintegy 10 milliárd forinttal finanszírozza az állam. Az eredményt mindenki láthatja majd az utakon.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.