Fel kell majd matricázni azokat az autókat, amiket állami támogatással vesznek meg a nagycsaládosok

2019 május 30., csütörtök 13:14
413

Nem lesz titok, hogy ki vesz fel 2,5 milliós állami támogatást arra, hogy új, esetleg nagyobb autót vegyen a családjának. Az autókra ugyanis rá kell majd ragasztani egy matricát. 

Múlt pénteken Novák Katalin államtitkár már bemutatta a matricát, bár a sajtótájékoztatóján még azt hangzott el az MTI tudósítása szerint, hogy a kormány az autóvásárlási támogatásért cserébe azt kéri, hogy a családok helyezzék el a programot népszerűsítő matricát az új, legalább hét személyes autójuk hátsó szélvédőjén.  

Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A kormány honlapján tegnap megjelent „Matrica felhasználási útmutató” szövegéből ugyanakkor az derült ki, hogy a kérés nem úgy értendő, hogy a szülő eldönti, felragasztja-e hálából a matricát vagy inkább nem akarja mozgóreklámmá alakítani az új családi autót.  

Fotó: kormany.hu

Az útmutatóban ez áll: 

„Ez a használati útmutató segítséget nyújt a márkakereskedőknek, illetve azoknak a nagycsaládosoknak, akik a legalább hétszemélyes, új autójuk megvásárlásához igénylik a Családvédelmi Akcióterv részeként a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását. A kedvezményt ebben az arculati kézikönyvben meghatározott útmutatás alapján lehet matrica felhelyezésével érvényesíteni.” 

Magát a matricát is megdicsérik:

«A matrica a “Családbarát Magyarország” arculati koncepciójába illeszkedik. Megjelenése diszkrét, elegáns, mint egy minőségi tanúsítvány. Felhelyezése a hátsó szélvédőre történjen. Az autó használatához biztonságos közlekedést és jó utat kíván a Magyar Kormány.» 

Arra is van utasítás, hogyan NEM szabad felhasználni az elegáns matricát.

Fotó: kormany.hu

És akkor a megfelelő matrica megfelelő használata:

Fotó: kormany.hu

Gyengébbek kedvéért:

Fotó: kormany.hu

Hogy hány felmatricázott autó lesz? Július elsejétől indul a program, a feltételek ezek: három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok igényelheti a 2,5 milliót, legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához. 

Novák azzal számol, hogy egy év alatt mintegy 10 ezer nagycsalád veszi igénybe a támogatást. A programot idén 5, jövőre pedig mintegy 10 milliárd forinttal finanszírozza az állam. Az eredményt mindenki láthatja majd az utakon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt