Szaúd-Arábia közös arab kiállást akar Iránnal szemben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Pénteken Mekkában rendeztek egy rendkívüli arab csúcsot, melyen Szalman király közös és határozott kiállást kívánt meg az arab országoktól Iránnal szemben, mivel szerinte Irán a terrorizmust támogatja a régióban.

Az uralkodó elmondta azt is, hogy el akarják kerülni a háborút, és hajlandóak békekezet nyújtani, annak ellenére is, hogy szerintük Teherán közvetlenül és közvetve is a terrorizmust támogatja. 

Fotó: Bandar Algaloud / Saudi Kingdom/Anadolu Agency

Szalman ismét felháborodva beszélt a négy szaúdi olajtankter ellen május közepén elkövetett támadásról, mellyel kapcsolatban az Egyesült Arab Emírségek és a szaúdiak még nem neveztek meg felelősöket, de az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo csütörtökön ismét Iránt vádolta meg. John Bolton, Donald Trump közismerten Irán-ellenes nemzetbiztonsági tanácsadója is arról beszélt, hogy már a jövő hét elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszthetik a bizonyítékokat, melyek igazolják Irán felelősségét. 

Az iráni külügyminisztérium szóvivője alaptalan vádaskodásnak nevezte ezt, és elítélte a szaúdi megszólalásokat is. 

A mekkai csúcson Irak elnöke, Barham Sali arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy az Öböl-menti konfliktus bármilyen helytelen kezelése háborúhoz vezethet Iránnal. 

Az iráni ügyekért felelős amerikai képviselő, Brian Hook csütörtökön arról beszélt, hogy az iráni fenyegetés miatt az Egyesült Államok növeli a katonai jelenlétét a régióban, és bármilyen amerikai érdeket érő támadásra katonai akcióval fognak felelni. Hook azt is elmondta, hogy meg fogják várni a szaúdi tankerek ügyében a szaúdi-emírségbeli-norvég jelentést, mielőtt tárgyalnának az érintett felekkel a megfelelő reakcióról. 

A mekkai találkozó után az Öböl Menti Együttműködési Tanács hat tagja, azaz Kuvait, Bahrein, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia kiálltak amellett, hogy Szaúd-Arábia és az Emírségek megtegyék a szükséges lépéseket válaszul az olaj-infrastruktúrájukat ért támadásokra. A hat olajmonarchia egy közös védelmi mechanizmusról is megállapodott, valamint felszólították Iránt, hogy ne finanszírozzon tovább milíciákat és 'terrorszervezeteket'.

Az esemény érdekessége, hogy a csúcson megjelent Katar miniszterelnöke, Sheikh Abdullah bin Nasser al-Thani, ami a legjelentősebb diplomáciai esemény volt a számára 2017, azaz a szaúdi blokád kezdete óta. A tévés közvetítéseken látni lehetett, ahogy a kuvaiti emír még egy kézfogást is összehozott a katari miniszterelnök és a szaúdi király között. (Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.