Szaúd-Arábia közös arab kiállást akar Iránnal szemben

Pénteken Mekkában rendeztek egy rendkívüli arab csúcsot, melyen Szalman király közös és határozott kiállást kívánt meg az arab országoktól Iránnal szemben, mivel szerinte Irán a terrorizmust támogatja a régióban.

Az uralkodó elmondta azt is, hogy el akarják kerülni a háborút, és hajlandóak békekezet nyújtani, annak ellenére is, hogy szerintük Teherán közvetlenül és közvetve is a terrorizmust támogatja. 

Fotó: Bandar Algaloud / Saudi Kingdom/Anadolu Agency

Szalman ismét felháborodva beszélt a négy szaúdi olajtankter ellen május közepén elkövetett támadásról, mellyel kapcsolatban az Egyesült Arab Emírségek és a szaúdiak még nem neveztek meg felelősöket, de az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo csütörtökön ismét Iránt vádolta meg. John Bolton, Donald Trump közismerten Irán-ellenes nemzetbiztonsági tanácsadója is arról beszélt, hogy már a jövő hét elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszthetik a bizonyítékokat, melyek igazolják Irán felelősségét. 

Az iráni külügyminisztérium szóvivője alaptalan vádaskodásnak nevezte ezt, és elítélte a szaúdi megszólalásokat is. 

A mekkai csúcson Irak elnöke, Barham Sali arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy az Öböl-menti konfliktus bármilyen helytelen kezelése háborúhoz vezethet Iránnal. 

Az iráni ügyekért felelős amerikai képviselő, Brian Hook csütörtökön arról beszélt, hogy az iráni fenyegetés miatt az Egyesült Államok növeli a katonai jelenlétét a régióban, és bármilyen amerikai érdeket érő támadásra katonai akcióval fognak felelni. Hook azt is elmondta, hogy meg fogják várni a szaúdi tankerek ügyében a szaúdi-emírségbeli-norvég jelentést, mielőtt tárgyalnának az érintett felekkel a megfelelő reakcióról. 

A mekkai találkozó után az Öböl Menti Együttműködési Tanács hat tagja, azaz Kuvait, Bahrein, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia kiálltak amellett, hogy Szaúd-Arábia és az Emírségek megtegyék a szükséges lépéseket válaszul az olaj-infrastruktúrájukat ért támadásokra. A hat olajmonarchia egy közös védelmi mechanizmusról is megállapodott, valamint felszólították Iránt, hogy ne finanszírozzon tovább milíciákat és 'terrorszervezeteket'.

Az esemény érdekessége, hogy a csúcson megjelent Katar miniszterelnöke, Sheikh Abdullah bin Nasser al-Thani, ami a legjelentősebb diplomáciai esemény volt a számára 2017, azaz a szaúdi blokád kezdete óta. A tévés közvetítéseken látni lehetett, ahogy a kuvaiti emír még egy kézfogást is összehozott a katari miniszterelnök és a szaúdi király között. (Financial Times)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.