Szaúd-Arábia közös arab kiállást akar Iránnal szemben

külföld
2019 május 31., 09:09
comments 22

Pénteken Mekkában rendeztek egy rendkívüli arab csúcsot, melyen Szalman király közös és határozott kiállást kívánt meg az arab országoktól Iránnal szemben, mivel szerinte Irán a terrorizmust támogatja a régióban.

Az uralkodó elmondta azt is, hogy el akarják kerülni a háborút, és hajlandóak békekezet nyújtani, annak ellenére is, hogy szerintük Teherán közvetlenül és közvetve is a terrorizmust támogatja. 

photo_camera Fotó: Bandar Algaloud / Saudi Kingdom/Anadolu Agency

Szalman ismét felháborodva beszélt a négy szaúdi olajtankter ellen május közepén elkövetett támadásról, mellyel kapcsolatban az Egyesült Arab Emírségek és a szaúdiak még nem neveztek meg felelősöket, de az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo csütörtökön ismét Iránt vádolta meg. John Bolton, Donald Trump közismerten Irán-ellenes nemzetbiztonsági tanácsadója is arról beszélt, hogy már a jövő hét elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszthetik a bizonyítékokat, melyek igazolják Irán felelősségét. 

Az iráni külügyminisztérium szóvivője alaptalan vádaskodásnak nevezte ezt, és elítélte a szaúdi megszólalásokat is. 

A mekkai csúcson Irak elnöke, Barham Sali arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy az Öböl-menti konfliktus bármilyen helytelen kezelése háborúhoz vezethet Iránnal. 

Az iráni ügyekért felelős amerikai képviselő, Brian Hook csütörtökön arról beszélt, hogy az iráni fenyegetés miatt az Egyesült Államok növeli a katonai jelenlétét a régióban, és bármilyen amerikai érdeket érő támadásra katonai akcióval fognak felelni. Hook azt is elmondta, hogy meg fogják várni a szaúdi tankerek ügyében a szaúdi-emírségbeli-norvég jelentést, mielőtt tárgyalnának az érintett felekkel a megfelelő reakcióról. 

A mekkai találkozó után az Öböl Menti Együttműködési Tanács hat tagja, azaz Kuvait, Bahrein, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia kiálltak amellett, hogy Szaúd-Arábia és az Emírségek megtegyék a szükséges lépéseket válaszul az olaj-infrastruktúrájukat ért támadásokra. A hat olajmonarchia egy közös védelmi mechanizmusról is megállapodott, valamint felszólították Iránt, hogy ne finanszírozzon tovább milíciákat és 'terrorszervezeteket'.

Az esemény érdekessége, hogy a csúcson megjelent Katar miniszterelnöke, Sheikh Abdullah bin Nasser al-Thani, ami a legjelentősebb diplomáciai esemény volt a számára 2017, azaz a szaúdi blokád kezdete óta. A tévés közvetítéseken látni lehetett, ahogy a kuvaiti emír még egy kézfogást is összehozott a katari miniszterelnök és a szaúdi király között. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.