Szaúdi olajszállítókat ért támadás a Perzsa-öbölben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere hétfőn azt nyilatkozta, hogy két szaúdi olajszállító tankerhajót is „szabotázs támadás” ért az Egyesült Arab Emirátusok partjainál. 

Az egyik hajó épp szaúdi nyersolajért igyekezett Ras Tanura kikötőjéhez, onnan szolgálják ki a Saudi Aramco amerikai ügyefeleit. 

Az eset a Perzsa-öbölben fekvő Fudzsaira kikötőtől nem messze történt, és a nyilatkozat szerint a hajók jelentős sérüléseket szenvedtek. 

Az Emirátusok azt közölte, hogy összesen négy, különböző nemzetiségű hajót ért támadás. Sérülésekről és halálhírekről nincs információ. 

Az iráni kormány is aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és az eset tüzetes kivizsgálását kérte. 

Az incidens néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok plusz hadihajókat vezényelt a térségbe, miuán egyértelmű jeleit érzékelték annak, hogy iráni fokozta hadi készültségét az öbölben, ami akár fenyegetést is jelenthet a tengeri közlekedés és teherszállítás biztonságára. Irán szerint a feltételezések is komolytalanok. 

A világ olajforgalmának ötöde bonyolódik az itt húzódó vízi útvonalon. (BBC)  

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.