Szaúdi olajszállítókat ért támadás a Perzsa-öbölben

külföld
2019 május 13., 08:57
comments 33

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere hétfőn azt nyilatkozta, hogy két szaúdi olajszállító tankerhajót is „szabotázs támadás” ért az Egyesült Arab Emirátusok partjainál. 

Az egyik hajó épp szaúdi nyersolajért igyekezett Ras Tanura kikötőjéhez, onnan szolgálják ki a Saudi Aramco amerikai ügyefeleit. 

Az eset a Perzsa-öbölben fekvő Fudzsaira kikötőtől nem messze történt, és a nyilatkozat szerint a hajók jelentős sérüléseket szenvedtek. 

Az Emirátusok azt közölte, hogy összesen négy, különböző nemzetiségű hajót ért támadás. Sérülésekről és halálhírekről nincs információ. 

Az iráni kormány is aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és az eset tüzetes kivizsgálását kérte. 

Az incidens néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok plusz hadihajókat vezényelt a térségbe, miuán egyértelmű jeleit érzékelték annak, hogy iráni fokozta hadi készültségét az öbölben, ami akár fenyegetést is jelenthet a tengeri közlekedés és teherszállítás biztonságára. Irán szerint a feltételezések is komolytalanok. 

A világ olajforgalmának ötöde bonyolódik az itt húzódó vízi útvonalon. (BBC)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.