Szaúdi olajszállítókat ért támadás a Perzsa-öbölben

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere hétfőn azt nyilatkozta, hogy két szaúdi olajszállító tankerhajót is „szabotázs támadás” ért az Egyesült Arab Emirátusok partjainál. 

Az egyik hajó épp szaúdi nyersolajért igyekezett Ras Tanura kikötőjéhez, onnan szolgálják ki a Saudi Aramco amerikai ügyefeleit. 

Az eset a Perzsa-öbölben fekvő Fudzsaira kikötőtől nem messze történt, és a nyilatkozat szerint a hajók jelentős sérüléseket szenvedtek. 

Az Emirátusok azt közölte, hogy összesen négy, különböző nemzetiségű hajót ért támadás. Sérülésekről és halálhírekről nincs információ. 

Az iráni kormány is aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és az eset tüzetes kivizsgálását kérte. 

Az incidens néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok plusz hadihajókat vezényelt a térségbe, miuán egyértelmű jeleit érzékelték annak, hogy iráni fokozta hadi készültségét az öbölben, ami akár fenyegetést is jelenthet a tengeri közlekedés és teherszállítás biztonságára. Irán szerint a feltételezések is komolytalanok. 

A világ olajforgalmának ötöde bonyolódik az itt húzódó vízi útvonalon. (BBC)  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.