Szaúdi olajszállítókat ért támadás a Perzsa-öbölben

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere hétfőn azt nyilatkozta, hogy két szaúdi olajszállító tankerhajót is „szabotázs támadás” ért az Egyesült Arab Emirátusok partjainál. 

Az egyik hajó épp szaúdi nyersolajért igyekezett Ras Tanura kikötőjéhez, onnan szolgálják ki a Saudi Aramco amerikai ügyefeleit. 

Az eset a Perzsa-öbölben fekvő Fudzsaira kikötőtől nem messze történt, és a nyilatkozat szerint a hajók jelentős sérüléseket szenvedtek. 

Az Emirátusok azt közölte, hogy összesen négy, különböző nemzetiségű hajót ért támadás. Sérülésekről és halálhírekről nincs információ. 

Az iráni kormány is aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és az eset tüzetes kivizsgálását kérte. 

Az incidens néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok plusz hadihajókat vezényelt a térségbe, miuán egyértelmű jeleit érzékelték annak, hogy iráni fokozta hadi készültségét az öbölben, ami akár fenyegetést is jelenthet a tengeri közlekedés és teherszállítás biztonságára. Irán szerint a feltételezések is komolytalanok. 

A világ olajforgalmának ötöde bonyolódik az itt húzódó vízi útvonalon. (BBC)  

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.