Trump vámmal bünteti Mexikót az illegális bevándorlás miatt

 Donald Trump amerikai elnök bejelentette csütörtökön, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, hogy ezzel kényszerítse rá az országot az Egyesült Államok déli határára egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatására.

A vámtarifa fokozatosan növekedni fog, amíg nem találnak megoldást az illegális bevándorlásra, és ha ez megtörténik, eltöröljük” - írta Trump a Twitteren.

Az ügyről kiadott fehér házi nyilatkozat szerint a kivetett vámtarifát minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki. A nyilatkozatban „hallgatólagos együttműködéssel” vádolják Mexikót, ami fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra és a gazdaságra is. Trump már a kampányában is egy olyan falat követelt a közös határra, aminek a költségeit Mexikóval fizettette volna ki. Februárban pedig rendkívüli helyzetet hirdetett, hogy a szövetségi költségvetésből építhesse meg a falat, de ezt májusban a bíróság elkaszálta. 

Egyébként Trump pont egy olyan pillanatban húzta meg, amikor a kormánya éppen azon dolgozik, hogy aláírjanak egy amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi egyezményt, ami a megszűnt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) helyébe lépne.


Mexikóban egyébként olyan amerikai vállalatok is termelnek, mint a Ford, a General Motors, a John Deere, az IBM és a Coca Cola (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.