Trump vámmal bünteti Mexikót az illegális bevándorlás miatt

külföld
2019 május 31., 04:27
comments 320

 Donald Trump amerikai elnök bejelentette csütörtökön, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, hogy ezzel kényszerítse rá az országot az Egyesült Államok déli határára egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatására.

link Forrás

A vámtarifa fokozatosan növekedni fog, amíg nem találnak megoldást az illegális bevándorlásra, és ha ez megtörténik, eltöröljük” - írta Trump a Twitteren.

Az ügyről kiadott fehér házi nyilatkozat szerint a kivetett vámtarifát minden hónap 1-jétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október 1-jétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki. A nyilatkozatban „hallgatólagos együttműködéssel” vádolják Mexikót, ami fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra és a gazdaságra is. Trump már a kampányában is egy olyan falat követelt a közös határra, aminek a költségeit Mexikóval fizettette volna ki. Februárban pedig rendkívüli helyzetet hirdetett, hogy a szövetségi költségvetésből építhesse meg a falat, de ezt májusban a bíróság elkaszálta. 

Egyébként Trump pont egy olyan pillanatban húzta meg, amikor a kormánya éppen azon dolgozik, hogy aláírjanak egy amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi egyezményt, ami a megszűnt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) helyébe lépne.


Mexikóban egyébként olyan amerikai vállalatok is termelnek, mint a Ford, a General Motors, a John Deere, az IBM és a Coca Cola (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.