A Vatikán fogadta be azokat a menedékkérőket, akiket Salvini nem enged be Olaszországba

külföld
2019 június 02., 16:35
comments 134

A Vatikán fogadta be az olaszországi Genova kikötőjébe vasárnap reggel érkezett 100 fős csoport felét, a többieket pedig további öt európai tagállam között osztják szét, miután Matteo Salvini olasz belügyminiszter bejelentette, hogy Olaszország egyet sem fogad be közülük. 

A százfős csoport a Cigala Fulgosi nevű olasz hadihajón érkezett Genovába. Az olasz haditengerészet csütörtökön mentési műveletben vette a fedélzetére őket a Líbia ellenőrzése alá tartozó vizeken. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte, hogy Olaszországba szállítsák őket, de mivel hadihajóról van szó, a döntést a védelmi tárca hozta meg, amelyet a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom irányít. Salvini viszont kikötötte, hogy Olaszország senkit se fogad be. 

A Líbiából, Nigériából, Maliból, Elefántcsontpartról, Kamerunból és Szomáliából érkezők közül ötven férfit a Vatikán fogadott be, őket az olasz püspöki kar intézményeiben helyezték el. Tizenhét nőt, akik között hatan gyermeket várnak, és 23 kiskorút pedig öt európai állam között osztanak szét önkéntes alapon.

Ferenc pápa beszél a Lampedusa szigetére érkező menedékkérőkhöz még 2013-ban
photo_camera Ferenc pápa beszél a Lampedusa szigetére érkező menedékkérőkhöz még 2013-ban Fotó: ALESSANDRA TARANTINO/AFP

Egy migráns sem terheli az olasz adófizetőket, köszönjük az olasz püspöki karnak és más európai országoknak, hogy segítettek megoldani a helyzetet. Olaszország végre nincsen egyedül - írta Matteo Salvini közösségi oldalán.

A kimenekített embereket ellátó kórház egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy elmondásuk szerint egy lélekvesztőn hánykolódtak, mielőtt kimentették őket, és több útitársuk életét vesztette az úton.

Orbán Viktor szeret úgy hivatkozni Salvinire, mint aki radikálisan csökkentette a tengeren Európába érkező menedékkérők számát, de ez a példa is jól mutatja, hogy Salvini mindössze kitiltotta az olasz kikötőkből azokat a hajókat, amelyek a vízbe esett embereket mentették ki a tengerből. Így a másik tárcához tartozó haditengerészet menti csak őket, a túlélőket pedig más európai országok fogadják be. (AP, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.