A Vatikán fogadta be azokat a menedékkérőket, akiket Salvini nem enged be Olaszországba

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Vatikán fogadta be az olaszországi Genova kikötőjébe vasárnap reggel érkezett 100 fős csoport felét, a többieket pedig további öt európai tagállam között osztják szét, miután Matteo Salvini olasz belügyminiszter bejelentette, hogy Olaszország egyet sem fogad be közülük. 

A százfős csoport a Cigala Fulgosi nevű olasz hadihajón érkezett Genovába. Az olasz haditengerészet csütörtökön mentési műveletben vette a fedélzetére őket a Líbia ellenőrzése alá tartozó vizeken. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte, hogy Olaszországba szállítsák őket, de mivel hadihajóról van szó, a döntést a védelmi tárca hozta meg, amelyet a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom irányít. Salvini viszont kikötötte, hogy Olaszország senkit se fogad be. 

A Líbiából, Nigériából, Maliból, Elefántcsontpartról, Kamerunból és Szomáliából érkezők közül ötven férfit a Vatikán fogadott be, őket az olasz püspöki kar intézményeiben helyezték el. Tizenhét nőt, akik között hatan gyermeket várnak, és 23 kiskorút pedig öt európai állam között osztanak szét önkéntes alapon.

Ferenc pápa beszél a Lampedusa szigetére érkező menedékkérőkhöz még 2013-banFotó: ALESSANDRA TARANTINO/AFP

Egy migráns sem terheli az olasz adófizetőket, köszönjük az olasz püspöki karnak és más európai országoknak, hogy segítettek megoldani a helyzetet. Olaszország végre nincsen egyedül - írta Matteo Salvini közösségi oldalán.

A kimenekített embereket ellátó kórház egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy elmondásuk szerint egy lélekvesztőn hánykolódtak, mielőtt kimentették őket, és több útitársuk életét vesztette az úton.

Orbán Viktor szeret úgy hivatkozni Salvinire, mint aki radikálisan csökkentette a tengeren Európába érkező menedékkérők számát, de ez a példa is jól mutatja, hogy Salvini mindössze kitiltotta az olasz kikötőkből azokat a hajókat, amelyek a vízbe esett embereket mentették ki a tengerből. Így a másik tárcához tartozó haditengerészet menti csak őket, a túlélőket pedig más európai országok fogadják be. (AP, MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.