A szudáni hadsereg elkezdte kiszorítani az ülősztrájkolókat

2019 június 3., hétfő 4:59
8

A szudáni hadsereg az ellene tüntetők táborának felszámolásához kezdett hétfő reggel a főváros, Kartúm központjában, ahonnan hírügynökségi jelentések szerint fegyverropogás és robbanások hangja hallatszott.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna beszámolójából az derült ki, hogy a katonák könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen. 

Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

A Reuters hírügynökség egészségügyi forrásokra hivatkozva egy halottról és számos sebesültről számolt be. 

A szudáni hadsereg vezetői korábban, csütörtökön bejelentették, hogy lépéseket tesznek a Kartúm belvárosában ülősztrájkot folytatók ellen, a megmozdulás felszámolására. Az intézkedés oka, hogy korábban a helyszínen megtámadták és elfoglalták a rendfenntartó erők egyik járművét.

Szudánban jelenleg egy magát átmeneti katonai tanácsnak nevező alakulat kormányoz, miután a kibontakozó tüntetések után a hadsereg megpuccsolta Omar el-Basír diktátort, aki 30 éven át vezette az országot. A tüntetések akkor viszont nem értek véget, folyamatos ülősztrájkokon követelték, hogy választások után egy polgári kormánya legyen az országnak. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt