A szudáni hadsereg elkezdte kiszorítani az ülősztrájkolókat

külföld
2019 június 03., 04:59
comments 7

A szudáni hadsereg az ellene tüntetők táborának felszámolásához kezdett hétfő reggel a főváros, Kartúm központjában, ahonnan hírügynökségi jelentések szerint fegyverropogás és robbanások hangja hallatszott.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna beszámolójából az derült ki, hogy a katonák könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen. 

photo_camera Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

A Reuters hírügynökség egészségügyi forrásokra hivatkozva egy halottról és számos sebesültről számolt be. 

A szudáni hadsereg vezetői korábban, csütörtökön bejelentették, hogy lépéseket tesznek a Kartúm belvárosában ülősztrájkot folytatók ellen, a megmozdulás felszámolására. Az intézkedés oka, hogy korábban a helyszínen megtámadták és elfoglalták a rendfenntartó erők egyik járművét.

Szudánban jelenleg egy magát átmeneti katonai tanácsnak nevező alakulat kormányoz, miután a kibontakozó tüntetések után a hadsereg megpuccsolta Omar el-Basír diktátort, aki 30 éven át vezette az országot. A tüntetések akkor viszont nem értek véget, folyamatos ülősztrájkokon követelték, hogy választások után egy polgári kormánya legyen az országnak. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.