A szudáni hadsereg elkezdte kiszorítani az ülősztrájkolókat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A szudáni hadsereg az ellene tüntetők táborának felszámolásához kezdett hétfő reggel a főváros, Kartúm központjában, ahonnan hírügynökségi jelentések szerint fegyverropogás és robbanások hangja hallatszott.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna beszámolójából az derült ki, hogy a katonák könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen. 

Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

A Reuters hírügynökség egészségügyi forrásokra hivatkozva egy halottról és számos sebesültről számolt be. 

A szudáni hadsereg vezetői korábban, csütörtökön bejelentették, hogy lépéseket tesznek a Kartúm belvárosában ülősztrájkot folytatók ellen, a megmozdulás felszámolására. Az intézkedés oka, hogy korábban a helyszínen megtámadták és elfoglalták a rendfenntartó erők egyik járművét.

Szudánban jelenleg egy magát átmeneti katonai tanácsnak nevező alakulat kormányoz, miután a kibontakozó tüntetések után a hadsereg megpuccsolta Omar el-Basír diktátort, aki 30 éven át vezette az országot. A tüntetések akkor viszont nem értek véget, folyamatos ülősztrájkokon követelték, hogy választások után egy polgári kormánya legyen az országnak. (MTI, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.