A szudáni hadsereg elkezdte kiszorítani az ülősztrájkolókat

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A szudáni hadsereg az ellene tüntetők táborának felszámolásához kezdett hétfő reggel a főváros, Kartúm központjában, ahonnan hírügynökségi jelentések szerint fegyverropogás és robbanások hangja hallatszott.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna beszámolójából az derült ki, hogy a katonák könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen. 

Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

A Reuters hírügynökség egészségügyi forrásokra hivatkozva egy halottról és számos sebesültről számolt be. 

A szudáni hadsereg vezetői korábban, csütörtökön bejelentették, hogy lépéseket tesznek a Kartúm belvárosában ülősztrájkot folytatók ellen, a megmozdulás felszámolására. Az intézkedés oka, hogy korábban a helyszínen megtámadták és elfoglalták a rendfenntartó erők egyik járművét.

Szudánban jelenleg egy magát átmeneti katonai tanácsnak nevező alakulat kormányoz, miután a kibontakozó tüntetések után a hadsereg megpuccsolta Omar el-Basír diktátort, aki 30 éven át vezette az országot. A tüntetések akkor viszont nem értek véget, folyamatos ülősztrájkokon követelték, hogy választások után egy polgári kormánya legyen az országnak. (MTI, BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.