Erzsébet királynő azt a nemzetközi intézményrendszert magasztalta Trump oldalán, amelyet az szétverni próbál

2019 június 3., hétfő 21:55
189

A második világháború után kialakult nemzetközi intézményrendszer fontosságát hangsúlyozta a brit uralkodó az amerikai elnök tiszteletére adott hétfő esti díszvacsorán. 

Donald Trump hétfőn érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba. Az uralkodó este a Buckingham-palotában - a királyi család első számú londoni rezidenciáján - az ilyen események alkalmából szokásos díszes banketten látta vendégül az amerikai elnököt és feleségét, Melania Trumpot. 

Köszöntőjében a királynő hangsúlyozta: a második világháborúban közösen vállalt áldozatok után Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a többi szövetséges országgal együtt nemzetközi intézményrendszert hozott létre annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg a konfliktus borzalmai. „A világ azóta megváltozott, de mi állandóan szem előtt tartjuk e szerveződések eredeti célját”, az országok együttműködését a nehezen kivívott béke megőrzése végett - fogalmazott az uralkodó az MTI összefoglalója szerint.

A brit uralkodó nem nagyon fogalmaz meg politikai véleményt, pláne ilyen direkt kritikát egy mellette álló személyről. De nem nehéz ilyesmit belelátnunk a szavaiba, hiszen - ahogy arra Magyari Péter tavalyi cikke rámutatott - Trump és a hozzá hasonló politikusok politikájának lényege, hogy aláássák azt a nemzetközi rendszert, ami a hidegháború óta a béke legfontosabb garanciája.   

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt