Azért omlott rá az épület egy emberre, mert az építésvezető daru helyett szakképzetlen segédmunkásokat küldött a romos épületre

2019 június 4., kedd 8:03
99

Tavaly nyáron a munkálatok során egy fémdarab esett a bontásért felelős vállalkozó egyik lábára, ami miatt a sérült végtagot térd alatt amputálni kellett. Két nap múlva pedig az épület egy része ráborult az egyik ott dolgozó munkavállalóra. 

A Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség a bontás tényleges vezetőjével szemben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtott be vádiratot.

A vádirati szerint a bontással egy egyéni vállalkozót bíztak meg, aki a munkálatok irányítását feladatát a vádlottra ruházta át.

Fotó: Ügyészség

A  bontási terv alapján az épület fő tartó szerkezeti elemeit bontani csak daru segítségével lehetett volna. Erre a felelős műszaki vezető figyelmeztette is a vádlottat. De a vádlott ennek ellenére a szakképesítéssel nem rendelkező segédmunkásokat a fő tartó acél szerkezeti elemek elvágásával, vagyis az épület „borításával” bízta meg. 

A munkavállalók ezt ötletszerűen megpróbálták végrehajtani, ezért lángvágóval kezdték meg a fő tartó elemek bevágását.Miután három fő tartó oszlopot elvágtak, és az épület nem dőlt el, a segédmunkások hazaindultak, de indulás előtt egyikük még visszament. 

Az acélszerkezet második szintje ekkor leszakadt, és maga alá temette a férfit, aki a helyszínen életét vesztette. 

Sérülései olyan súlyos fokúak voltak, hogy életét a legkorábban érkező orvosi segítség sem tudta volna megmenteni. A vádlott terhére rótt bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (Ügyészség)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt