A kormány fejet hajt John Lukacs munkássága előtt, mondta Gulyás Gergely a történész gyászmiséje után

poltika
2019 június 05., 17:06
comments 44

John Lukacs magyar származású amerikai történész, író egy hónappal ezelőtt, kilencvenöt éves korában halt meg. A pennsylvaniai Phoenixville-ben tartott gyászmiséjén részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az MTI-nek telefonon azt mondta: 

A magyar kormány fejet hajt John Lukacs munkássága előtt.

John Lukacs megszenvedte és megírta a 20. századot. A második világháborúval kapcsolatban született könyvei, írásai, esszéi nélkül nehéz teljes képet kapni a világháború teljes történetéről - tette hozzá Gulyás, hangsúlyozva, hogy a művei mindenkinek megismerhetővé teszik a 20. századot. 

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lukács János (John Lukacs), a Magyar Corvin-lánc Testület tagja a Sándor-palota erkélyén beszélget a történészprofesszor tiszteletére adott vacsora előtt 2013. május 23-án
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lukács János (John Lukacs), a Magyar Corvin-lánc Testület tagja a Sándor-palota erkélyén beszélget a történészprofesszor tiszteletére adott vacsora előtt 2013. május 23-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„Büszkék vagyunk arra, hogy mindvégig magyarként határozta meg magát az Egyesült Államokban is, ápolta a kapcsolatokat Magyarországgal, és mindig is figyelt arra, hogy az ország, amely 1989-90-ben visszaszerezte a szabadságot, hogyan jut előbbre azon az úton, amely a NATO- és az EU-csatlakozáson keresztül vezetett" - mondta a miniszter.

Utóbbi kijelentése felidézi a konzervatív és katolikus történész ritka politikai bírálatainak egyikét. 2014-ben nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amiben figyelmeztette, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik, és nem szabad az oroszok felé sündörögnie Magyarországnak, mert ebből hosszú időre végleges teher lehet. Orbán erre válaszolt, vagy hát inkább kioktatta Lukacsot: „Mi itthon már abban a jövőben élünk, amelyért Te még aggódsz odaát.” Lukacs, miután még abban az évben megkapta a kormánytól a Széchenyi-nagydíjat, megismételte, hogy Magyarország történelmi és kulturális értelemben nem Kelet-, hanem Közép-Európához tartozik.

A kérdéshez ezt az interjúrészletet érdemes megnézni:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.