Ráeresztette a szudáni vezetés a szabadcsapatait az ellenzéki tüntetőkre

Már hatvan halottja van Szudán fővárosában, Kartúmban a kormánypárti szabadcsapatok rendcsinálásának. A hatalom a héten szabadította rá a darfúri tömeggyilkosságokban hírhedté vált arab szabadcsapatokat, a most már "Gyorsreagálású Támogató Erőknek" nevezett Dzsandzsavíd milíciát az országot harminc éven át irányító diktátort megbuktató, de azóta is folyamatosan tüntető ellenzékiekre.

A hatalom és az ellenzék elméletben kiegyeztek, megállapodásuk szerint a diktátor bukását három éves átmeneti időszak követné, ennek a végén bonyolítanák le a demokratikus választásokat. Az országot most irányító katonai tanács azonban váratlanul bejelentette, hogy kilenc hónapon belül megrendeznék a választást. Az ellenzék szerint ennyi idő nem elég a feltételek biztosítására sem, pláne arra, hogy a harminc éve beágyazott állampártot lebontsák, és esélyt adjanak ellenzéki pártoknak önmaguk felépítésére.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.