Baloldali győzelem a dán parlamenti választáson

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Mette Frederiksen, a szociáldemokraták elnöke távozóban a szavazóhelyiségből. Frederiksen pártja megnyerte a szerdai dániai parlamenti választást.Fotó: LISELOTTE SABROE/AFP

Elismerte választási vereségét Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő. Szerda késő esti bejelentése szerint csütörtökön le is mond a miniszterelnökségről, de az új kormány megalakításáig ügyvezető marad minisztereivel.

Rasmussen pártja, a jobboldali liberális Venstre amúgy növelni tudta támogatását a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest, de a kisebbségi kormányát kívülről támogató szélsőjobboldali Dán Néppárt leszerepelt. Négy éve még 21,1 százalékot kaptak a populisták, idén viszont már csak 9,8 százalékot. Ezzel a Venstrének és szövetségeseinek - a Néppárt mellett a Konzervatív Pártnak és a Liberális Szövetségnek - csak 75 képviselőjük lesz a 179 fős parlamentben, míg az ellenzéki szociáldemokraták a kisebb baloldali pártok támogatásával már többséget élveznek.

Rasmussen kormányfő ugyan azt ajánlotta a 25,3 százalékot szerző szociáldemokratáknak, hogy alakítsanak nagykoalíciót, Mette Frederiksen, a szociáldemokraták vezetője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a választók új irányt szeretnének, ezért ő egypárti kisebbségi kormányt szeretne alakítani a kisebb baloldali pártok külső támogatásával, amiről már a választás előtt megegyeztek. A baloldali pártok összesen 91 képviselői helyet szereztek, elvben szűk többséget tudnak biztosítani Frederiksennek a kormányzáshoz. (Via MTI)