Európa Tanács: Magyarország nem tesz eleget a menedékkérő gyerekek szexuális kizsákmányolása ellen

2019 június 6., csütörtök 17:19
116

Az Európa Tanács (ET) a friss jelentésében elítélte Magyarországot, amiért nem hoz hatékony intézkedéseket a szerb-magyar határon befogadó központokban tartózkodó, felnőtt kísérő nélkül érkezett bevándorló és menedékkérő gyerekek szexuális kizsákmányolásának és szexuális bántalmazásának megelőzéséért.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács keretében működő, gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgáló, ún. Lanzarote Bizottság jelentésében az áll, hogy a Magyarország számára korábban megfogalmazott ajánlások ellenére továbbra is magas a menedékkérő kiskorúak szexuális kizsákmányolásának kockázata.

A magyar hatóságok néhány pozitív fejlemény ellenére nem hoztak megfelelő intézkedéseket a kiskorúak védelme érdekében, és akadályozzák a civil szervezetek befogadó központokban kifejtetett tevékenységét – áll a jelentésben.

A Lanzarote Bizottság sajnálja, hogy a 14-18 év közötti, kísérő nélkül érkezett gyerekeket továbbra is felnőttként kezelik a bevándorlási eljárások során. Nehezményezték, hogy a menedékkérők életkorának ellenőrzési eljárása a legutóbbi, 2017-es látogatás óta nem változott, ami szintén növeli a gyerekek szexuális kizsákmányolásának kockázatát. További probléma, hogy a gyerekek nem kapnak megfelelő tolmácsot egyebek mellett az orvosi vizsgálatok, pszichoterápiás foglalkozások, a gyámokkal vagy szociális munkásokkal való találkozók esetében.

A jelentés „pozitív fejlődésnek” nevezte a befogadó központokban biztosított pszichológusi és pszichiáteri jelenlétet, de aggasztónak tartotta, hogy ezek a szakemberek nagyon ritkán állnak rendelkezésre, és a szakemberek meg a gyerekek közötti kommunikáció a nyelvi korlátok miatt jelentősen korlátozott.

A szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy a gyerekek bekerített területen, konténerekben élnek, gyakran felnőttekkel összezárva, ami különösen a lányok esetében növeli szexuális kizsákmányolás kockázatát. Aggódnak a fóti Károlyi István Gyermekközpont tervezett bezárása miatt is, ugyanis a magyar hatóságok nem adtak kielégítő tájékoztatást alternatív szállások biztosításáról.

Magyarország 2015 augusztusában iktatta törvénybe az Európa Tanács égisze alatt 2007-ben elfogadott lanzarotei egyezményt, ami egyenlő védelmet kíván nyújtani a gyerekeknek, a részt vevő európai országoknak pedig közös követelményrendszert és meghatározásokat vezet be. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt