Emirátusok: Iráni búvárok tapasztottak aknákat a tankerekre

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé került az úgynevezett szabotázs a Hormuzi-szorosban. Május 12-én négy olajszállító tankert ért támadás, egy közülük az Egyesült Arab Emirátusok, kettő Szaúd-Arábia és egy Norvégia hajója volt. 

A hajókhoz motorcsónakokon lopóztak ismeretlen támadók, és búvárok tapadóaknákat helyeztek el a tankereken, amelyek 12-én felrobbantak. Az aknák kicsik voltak ahhoz, hogy elsüllyesszék a hajókat, de elég nagyok, hogy a tankerek ne tudják folytatni az útjukat.

Az egyik megtámadott tanker a támadás után.Fotó: HANDOUT/AFP

A szaúdiak és az emirátusok rögtön régi ellenségüket, Iránt vádolták, és az USA is egyetértett a gyanúval.

Az Emirátusok kormánya most részletes jelentést adott át az ENSZ BT diplomatáinak, bemutatva, hogy miért tartják szinte biztosnak, hogy az irániak követték el a támadásokat. A támadások összehangoltsága, a navigációs képességek és maguk az aknák is valamelyik hadseregre terelték a gyanút, és közülük leginkább Iránra, állítják. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.