Párizs főpolgármestere korlátozni akarja a túlszaporodó elektromos rollereket

2019 június 7., péntek 9:18
95

Korlátok közé akarják szorítani a Párizst elözönlő és közlekedési káoszt okozó elektromos rollerek használatát a párizsi hatóságok. A francia fővárosban 12 független elektromos rollerszolgáltató cég működik, több mint az egész Egyesült Államokban. A becslések szerint a város útjain közel 20 ezer elektromos roller száguldozik. 

Fotó: WALTRAUD GRUBITZSCH/dpa Picture-Alliance/AFP

Lerobbant rollerek hevernek a város legszebb parkjaiban, de még a Szajnába is bedobálják őket a hidakról. A gyalogosok sincsenek biztonságban a járdát is elfoglaló rollerek miatt. A kormány közlekedési hivatalának tanulmánya szerint a Franciaországban közlekedő elektromos rollerek harmadát használják a külföldi turisták.

Fotó: JOEL SAGET/AFP

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere és a párizsi rendőrség a turisták által is szívesen használt elektromos rollerek használatának szabályozásával igyekszik felülkerekedni a káoszon. A rollerek sebességét óránként 20 kilométerre korlátozták a város legtöbb részén, azokon a területeken pedig, ahol nagy a gyalogosforgalom, legfeljebb 8 kilométeres sebességgel haladhatnak. Leparkolni ezentúl csak a kijelölt helyeken lehet a rollereket.

Hidalgo csökkenteni akarja a szolgáltatók számát is, hogy legfeljebb három cég működjön a városban, emellett a rollerek számát is korlátozná.Az érvényben lévő szabályok szerint a járdán rollerezést 135 eurós (38 ezer forintos) bírsággal sújtják, a járdán való parkolásért pedig 35 eurós (10 ezer forintos) büntetés jár. A szolgáltatókat ugyancsak megbírságolják a városszerte elhagyott rollerekért, amelyeket a közterület felügyelőknek kell begyűjtenie.

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance/AFP

A rollerezők által okozott káoszt mutatja a párizsi Operaház híres zongoraművészének, Isabelle Vanbrabantnak a balesete, akit májusban egy rolleres gázolt el. Jobb karja több helyen eltört, és még nem lehet tudni, teljesen meggyógyul-e. A gázoló először cserben is hagyta, miután fellökte, s csak a kiabálására tért vissza és hívott segítséget.(MTI/AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt