Hidvéghi szerint Magyarország helyzete nem gyengül, ha a Fidesz nem marad az Európai Néppárt tagja

2019 június 9., vasárnap 6:44
423

Hidvéghi Balázs, a kormánypárt frissen megválasztott európai parlamenti képviselője a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a Fidesz döntése lesz, hogy az Európai Néppártban látja a leghatékonyabbnak politikája képviseletét vagy más keretek között. 

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az Európai Néppárt „se hús, se hal, balfelé mozduló politikája” gyengülést hozott, ezért a pártcsalád irányultságát „jobboldalra kellene vinni”. 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Hidvéghi Balázs arról mesélt, hogy a Néppártban őszinte elismerés övezi a Fidesz-KDNP választási eredményét, sokan pedig reményüket fejezték ki, hogy a magyar kormánypártok maradnak az Európai Néppártban. Azért hozzátette, a néppárti tagság nem önmagáért való céljuk, valódi szándékuk ugyanis, hogy a „magyaroktól kapott felhatalmazást” tettekre váltsák. 

Szerinte a magyarok arra szavaztak óriási többséggel, hogy álljanak ki a bevándorlás ellen, a nemzetek Európája koncepciót képviseljék, ragaszkodjanak a magyar nemzeti szuverenitáshoz és „szembemenjünk azzal a rossz brüsszeli politikával, amely az elmúlt években meggyengítette Európát”. Ezt a feladatot olyan körben kívánják elvégezni, amelyben a legtöbb esélyük nyílik a megvalósításra. "Amennyiben ez az Európai Néppárton belül végezhető el a legjobban, akkor ott, ha máshol, akkor pedig ott" - tette hozzá. 

Hidvéghi Balázs kitért arra is, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetőjének kijelölése nem igazi választás volt, hanem azon a szokáson alapuló automatizmus, amely szerint a legnagyobb nemzeti csoport megkapja ezt a pozíciót, ha kéri. Azt mondta, nem származott volna előny abból, ha ezzel szembemennek, noha fenntartják véleményüket, hogy az újra frakcióvezetőnek választott Manfred Weber nem alkalmas jelölt az Európai Bizottság élére. 

Hidvéghi szerint Magyarország helyzete nem gyengül, ha a Fidesz nem lesz az Európai Néppárt tagja. Az országot érintő kérdésekben ugyanis olyan politikai viták döntenek, amelyekben a közös érdekek, értékek döntenek. Példaként említette, hogy a visegrádi országok együttműködése annak ellenére erősödik, hogy a négy tagállam kormánya négy különböző pártcsaládhoz tartozik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt