Kínában blokkolják a Washington Post és a Guardian oldalait

A kínai hatóságok a szokásosnál is szigorúbbra vették a cenzúrát a Tienanmen téri tüntetések leverésének 30. évfordulója miatt. A Washington Post és a Guardian oldalai eddig a hétvégéig elérhetőek voltak, de most ezeket is blokkolták. Azt nem tudni, hogy mennyi időre szól a tiltás, mindenesetre a Bloomberg, a New York Times, a Reuterstt vagy a Wall Street Journal már évek óta elérhetetlen az országban.  

Fotó: Jeff Widener/AP

Valamint a WeChat nevű közösségi oldalon is letiltottak minden olyan kulcsszavat vagy képet, ami a Tienanmen téri eseményekre utalt. AZ évforduló napjaiban a felhasználók még az avatarjukat sem tudták lecserélni. A biztonság kedvéért még a Wikipedia ide vonatkozó oldalait is letiltották. 

A kínai nagy tűzfalnak nevezett rendszer több mint 10 ezer oldalt blokkol, és mesterséges intelligencia alapján a VPN-es hozzáférést is nehezíti. A kínai hatóságok ezt az ország internetes szuverenitásának védelmével magyarázzák, amiről nem hajlandóak más kormányzatokkal tárgyalni. Közben ezt a modell már más autoriter rezsimeknek is átadták. (South China Morning Post)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.