Vitorlás kötött ki 53 pakisztáni menekülttel a dél-olaszországi Calabriában

migráció
2019 június 09., 20:55
comments 89

Vitorláshajó kötött ki 53 pakisztáni migránssal a fedélzetén vasárnap a dél-olaszországi Calabria régióban található Isola di Capo Rizzuto településen.

A török partokról indult török hajót az olasz parti őrség észlelte és kísérte a partvonalhoz. A legénység két ukrán állampolgárságú tagját embercsempészet vádjával őrizetbe vették, a menedékkérőket pedig egy menekültügyi központban szállásolták el.

A dél-olaszországi Lampedusa szigetén másik 38 menedékkérő kötött ki. A fából készített csónakkal (feltehetően Líbia partjairól) indult elefántcsontparti, guineai és tunéziai migránsokat szintén az olasz parti őrség egyik hajója vette észre, és kísérte a sziget kikötőjébe. Az olasz sajtó szerint többen az utasok közül kiszáradtak, egy kritikus állapotban lévő nő pedig orvosi ellátásra szorult.

Mióta Olaszország lezárta a kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt az embercsempészek alternatív útvonalakat keresnek, hogy a migránsokat hajókon Európába juttassák.

Szombaton csaknem 60 menedékkérő érkezett szintén egy vitorláshajóval a calabriai Vibo Valentia közelébe. Ebben az esetben is őrizetbe vettek embercsempészettel gyanúsított két ukrán állampolgárt. A hajón lévő migránsok Iránból, Irakból és Szíriából származtak. A hajó feltehetően a törökországi Izmirből indult.

A migránsokat szállító kisebb hajók miatt egyre több bírálat éri a bevándorlásellenes Matteo Salvini belügyminisztert. Az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szerint a gyakorlatban nem működik Salvini „zárt kikötők” politikája, mert továbbra is érkeznek illegális bevándorlók a dél-olasz partokra. Salvini, a Liga kormánypárt vezetője szerint az idén 737 migráns érkezett közvetlenül az olasz partokra, tavaly 3668-an, az azt megelőző évben pedig 5371-en. „A zárt kikötők politikája jelentősen csökkentette az érkező migránsok számát” – mondta az olasz belügyminiszter. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.