Giggs nem tart atrocitásoktól a magyarok elleni meccsen

2019 június 10., hétfő 11:06
43
Ryan Giggs a horvátok ellen elszenvedett vereség után Eszéken Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

A Guardian tudósítása szerint hétfőn Ryan Giggs optimistán nyilatkozott a kedden esedékes, Magyarország elleni EB-selejtező előtt. 

Wales-nek nagyon kellenek a pontok, miután szombaton 2-1-re kikaptak a horvátoktól Eszéken, de a szövetségi kapitány nagyon bízik csapatkapitánya, a Real Madrid játékosa, Gareth Bale játékában. A Guardian szerint lesznek változások a szombati kezdőcsapathoz képest, és David Brooks, Ethan Ampadu és Chris Gunter is szerepet kaphat. 

A válogatott szövetségi kapitányát külön kérdezték arról, hogy nem tart-e rasszista megnyilvánulásoktól a meccsen. A kérdés egyik apropóját az adta, hogy 3000 ülőhelyen nem lesznek nézők kedd este, helyette az egyik kapu mögötti tribünön egy #EqualGame feliratú molinót kell majd kifeszíteniük a szervezőknek. 

Az UEFA azok után büntette meg a magyar válogatottat, hogy szurkolók egy kis csoportja vandálkodott a nagyszombati stadionban a Szlovákia elleni idegenbeli selejtező mérkőzésen március 21-én. 

(Szlovákiában a szurkolók több tucatnyi széket felgyújtottak, súlyosan megrongáltak, szétverték a mosdóhelyiségeket, pirotechnikai eszközöket használtak, és minősíthetetlenül szidalmazták rigmusban a szlovákokat. A  magyar szektorba beengedett lengyel szurkolók egy tiltott tartalmú neonáci molinót helyeztek ki a mérkőzés alatt. Emiatt kedden kevesebb szurkoló mehet be a stadionba, plusz 30 ezer eurós kártérítést és büntetést kellett fizetnie a szövetségnek.)

De a wales-i kapitányt azért is kérdezték az ügyről, mert néhány hete úgy nyilatkozott, súlyosabb büntetésekre van szükség a pályák környéki rasszizmus feltartóztatásához. 

Giggs ezt az állítását fenntartotta a hétfői sajtótájékoztatón, szerinte stadionbezárással, pontlevonással, súlyosabb büntetéssel kell sújtani a rasszizmust, de azt is mondta, nem tart attól, hogy Budapesten attrocitás érné játékosait, akiktől azt kéri, a játékra koncentráljanak. 

A szombati Azerbajdzsán elleni győzelem során kiállították a magyar válogatott szövetségit kapitányát, így Marco Rossi csak a lelátóról követheti a mérkőzést. A találkozót kedd este 20.45-től rendezik a Groupama Arénában. 

Három forduló után Magyarország és Horvátország a csoportban egyaránt 6 pontos, Wales-nek és Szlovákiának 3-3, Azerbajdzsánnak 0 pontja van.  (Guardian)