Odajönnek az utcán, lebuziznak, leköpnek, sörösüveggel dobálnak

POLITIKA
2019 június 10., 10:54
Felvonulók a 2017-es Pride-on
photo_camera Felvonulók a 2017-es Pride-on Fotó: Adrián Zoltán/Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

Pénteken elkezdődött a Pride hónapja, ami egy hónap múlva, a július 6-ra időzített Budapest Pride-felvonulással ér majd véget. Az alkalomból a hvg.hu-nak adott interjút a rendezvénysorozat két szervezője, Karlik Cintia és Peksa Kama.

Viszonylag gyorsan szóba jött az interjúban, hogy ma a politikai közbeszédnek a homofóbia lassan szerves részévé válik, elég csak arra gondolni, hogy a közmédiában arról sugároztak riportot, gyógyítható-e a homoszexualitást, vagy hogy Kövér László a pedofíliához hasonlította azt az igényt, hogy melegek is fogadhassanak örökbe gyereket. 

Karlik Cintia szerint a homofóbia egyszerűen politika tőke, és mivel még mindig rengetegen gondolják, hogy a homoszexualitás betegség, erre tudatosan rá is játszanak, a következmények pedig nem érdeklik őket. Peksa Kama szerint

„(...) velem nagyjából egy évben egyszer szokott megtörténni, hogy az utcán odajönnek és lebuziznak, az utóbbi két hónapban ez kétszer is előfordult. Azt gondolom, ez azért van, mert a kormányoldal politikusai és megmondóemberei felbátorítják az embereket a megnyilvánulásaikkal arra, hogy eltiporjanak másokat. A politika táplálja ezeknek az embereknek a felsőbbrendűség-érzetét.”

Szerinte amikor Gajdics Ottó olyanokat mond, hogy együtt tud élni a melegekkel, mint száraz kutyaszarral az árokparton, abban az a veszélyes, hogy „nem lehet megmondani, mennyi ebből az ostobaság és mennyi a tudatos uszítás, de az biztos, hogy amikor közszereplők így nyilvánulnak meg, annak konkrét következményei vannak.

Azt tudják tenni, folytatják a szervezők, hogy tudatosítják a környezetben, mivel jár az ilyen retorika. Azokat ugyanis, akik vállalják magukat, gyakran leköpik az utcán, megdobálják őket, beszólnak nekik, de ismerőseiket nemrég sörösüvegkkel is megdobálták. 

Az interjú elején egyébként a két szervező arról beszél, hogy ha minden jól megy, nem lesznek kordonok az idei felvonuláson, és hogy kifejezetten fontosnak tartják, hogy az ellentüntetőknek is joguk legyen kifejezni a véleményüket, amennyiben nem provokálják és akadályozzák, bántalmazzák a felvonulókat. „Számítunk rájuk idén is, minden évben velünk vannak. Tavaly megtörtént például, hogy egy békés, vallásos csoport és néhány felvonuló sütivel kínálta egymást és jót beszélgettek” - mondja erről Peksa Kama. 

A hvg.hu teljes interjúját itt lehet elolvasni. (hvg.hu)