Nicaraguában szabadlábra helyezték az ellenzéki tüntetések főbb vezetőit

2019 június 11., kedd 20:23
32

A múlt hét végén megszavazott amnesztiatörvény értelmében kedden Nicaraguában szabadlábra helyezték a Daniel Ortega elnök kormánya elleni tüntetések főbb vezetőit – közölték ellenzéki vezetők.

A videofelvételeken látni lehetett a börtönből távozó, „Nicaragua” és „igazság” jelszavakat skandáló ellenzékieket, akiket a Nemzetközi Vöröskereszt kisbusza vitt el.

Juan Sebastian Chamorro ellenzéki vezető szerint 56 embert helyeztek szabadlábra, kb. 50 ellenzéki már hétfőn visszanyerte a szabadságát.

A szabadon bocsátott ellenzékiek között van Medardo Mairena és Pedro Mena, a földművesek vezetői, a belga-nicaraguai diáklány, Amaya Coppens, Irlanda Jerez kereskedő, Edwin Carcache és Byron Estrada diákvezető, illetve Lucía Pineda és Miguel Mora újságíró.

„Továbbra is tájékoztatni fogunk” – mondta a távozáskor Lucía Pineda, a 100% Noticias tévécsatorna hírigazgatója, akit 2018 decemberének végén vettek őrizetbe.

A szabadon engedett foglyok azok között a több száz ellenzéki között vannak, akik kormányellenes tüntetéseken való részvétel miatt kerültek rács mögé 2018 tavaszán és nyarán.

Az április 18-án a társadalombiztosítás reformjáért tüntetni kezdő ellenzékiek rövidesen a 2007 óta hatalomban lévő Daniel Ortega távozását és előrehozott választásokat követeltek.

A tüntetéseket kegyetlenül elnyomták, segélyszervezetek szerint az erőszakos cselekményekben legalább 325-en haltak meg, és 2000-en sebesültek meg, főleg ellenzékiek. Ellenzéki szervezetek szerint 600 és 800 közötti a börtönbe vetettek száma, és több mint 62 ezer nicaraguai vonult száműzetésbe.

Maszkos Ortega-párti rendfenntartó Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

A nicaraguai parlament, amiben Ortega hívei vannak többségben, szombaton olyan amnesztiatörvényt fogadott el, ami a politikai foglyoknak és az elnyomó erőknek is kedvez: az ellenzék bírálta a közkegyelmet, aminek „a célja a kormány által intézményei, támogató szervezetei és félkatonai erői révén elkövetett bűnöknek a takargatása”. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt