Nicaraguában szabadlábra helyezték az ellenzéki tüntetések főbb vezetőit

A múlt hét végén megszavazott amnesztiatörvény értelmében kedden Nicaraguában szabadlábra helyezték a Daniel Ortega elnök kormánya elleni tüntetések főbb vezetőit – közölték ellenzéki vezetők.

A videofelvételeken látni lehetett a börtönből távozó, „Nicaragua” és „igazság” jelszavakat skandáló ellenzékieket, akiket a Nemzetközi Vöröskereszt kisbusza vitt el.

Juan Sebastian Chamorro ellenzéki vezető szerint 56 embert helyeztek szabadlábra, kb. 50 ellenzéki már hétfőn visszanyerte a szabadságát.

A szabadon bocsátott ellenzékiek között van Medardo Mairena és Pedro Mena, a földművesek vezetői, a belga-nicaraguai diáklány, Amaya Coppens, Irlanda Jerez kereskedő, Edwin Carcache és Byron Estrada diákvezető, illetve Lucía Pineda és Miguel Mora újságíró.

„Továbbra is tájékoztatni fogunk” – mondta a távozáskor Lucía Pineda, a 100% Noticias tévécsatorna hírigazgatója, akit 2018 decemberének végén vettek őrizetbe.

A szabadon engedett foglyok azok között a több száz ellenzéki között vannak, akik kormányellenes tüntetéseken való részvétel miatt kerültek rács mögé 2018 tavaszán és nyarán.

Az április 18-án a társadalombiztosítás reformjáért tüntetni kezdő ellenzékiek rövidesen a 2007 óta hatalomban lévő Daniel Ortega távozását és előrehozott választásokat követeltek.

A tüntetéseket kegyetlenül elnyomták, segélyszervezetek szerint az erőszakos cselekményekben legalább 325-en haltak meg, és 2000-en sebesültek meg, főleg ellenzékiek. Ellenzéki szervezetek szerint 600 és 800 közötti a börtönbe vetettek száma, és több mint 62 ezer nicaraguai vonult száműzetésbe.

Maszkos Ortega-párti rendfenntartóFotó: MARVIN RECINOS/AFP

A nicaraguai parlament, amiben Ortega hívei vannak többségben, szombaton olyan amnesztiatörvényt fogadott el, ami a politikai foglyoknak és az elnyomó erőknek is kedvez: az ellenzék bírálta a közkegyelmet, aminek „a célja a kormány által intézményei, támogató szervezetei és félkatonai erői révén elkövetett bűnöknek a takargatása”. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.