Nicaraguában szabadlábra helyezték az ellenzéki tüntetések főbb vezetőit

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A múlt hét végén megszavazott amnesztiatörvény értelmében kedden Nicaraguában szabadlábra helyezték a Daniel Ortega elnök kormánya elleni tüntetések főbb vezetőit – közölték ellenzéki vezetők.

A videofelvételeken látni lehetett a börtönből távozó, „Nicaragua” és „igazság” jelszavakat skandáló ellenzékieket, akiket a Nemzetközi Vöröskereszt kisbusza vitt el.

Juan Sebastian Chamorro ellenzéki vezető szerint 56 embert helyeztek szabadlábra, kb. 50 ellenzéki már hétfőn visszanyerte a szabadságát.

A szabadon bocsátott ellenzékiek között van Medardo Mairena és Pedro Mena, a földművesek vezetői, a belga-nicaraguai diáklány, Amaya Coppens, Irlanda Jerez kereskedő, Edwin Carcache és Byron Estrada diákvezető, illetve Lucía Pineda és Miguel Mora újságíró.

„Továbbra is tájékoztatni fogunk” – mondta a távozáskor Lucía Pineda, a 100% Noticias tévécsatorna hírigazgatója, akit 2018 decemberének végén vettek őrizetbe.

A szabadon engedett foglyok azok között a több száz ellenzéki között vannak, akik kormányellenes tüntetéseken való részvétel miatt kerültek rács mögé 2018 tavaszán és nyarán.

Az április 18-án a társadalombiztosítás reformjáért tüntetni kezdő ellenzékiek rövidesen a 2007 óta hatalomban lévő Daniel Ortega távozását és előrehozott választásokat követeltek.

A tüntetéseket kegyetlenül elnyomták, segélyszervezetek szerint az erőszakos cselekményekben legalább 325-en haltak meg, és 2000-en sebesültek meg, főleg ellenzékiek. Ellenzéki szervezetek szerint 600 és 800 közötti a börtönbe vetettek száma, és több mint 62 ezer nicaraguai vonult száműzetésbe.

Maszkos Ortega-párti rendfenntartóFotó: MARVIN RECINOS/AFP

A nicaraguai parlament, amiben Ortega hívei vannak többségben, szombaton olyan amnesztiatörvényt fogadott el, ami a politikai foglyoknak és az elnyomó erőknek is kedvez: az ellenzék bírálta a közkegyelmet, aminek „a célja a kormány által intézményei, támogató szervezetei és félkatonai erői révén elkövetett bűnöknek a takargatása”. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.