Tüntető nőket és férfiakat erőszakolhattak meg a szudáni katonai tanács szabadcsapatai

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy héttel ezelőtt támadtak rá a szudáni fővárosban, Khartoumban ülősztrájkoló tüntetőkre paramilitáris erők. A támadásban több mint 100 ember meghalt, hétszázan megsérültek, és kiszivárgó orvosi jelentések szerint legalább hetven embert megerőszakoltak. 

Pontos adatokat nagyon nehéz megismerni, mivel az országban teljes hírzárlat van, de nemzetközi egészségügyi szervezetek képviselői beszéltek orvosokkal, tőlük szedték össze a nemierőszak-esetekről szóló információkat. Beszéltek például egy orvossal, aki egymaga nyolc megerőszakolt sebesültet, öt nőt és három férfit látott el a támadás utáni órákban. 

Egy tüntető szudáni fiatalFotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

És a feltételezések szerint számos áldozat eleve nem fordult orvosi segítségért, egyrészt mert félt a megtorlástól, másrészt pedig az orvosi ellátás eleve korlátozott a fővárosban. 

Szudánban hétfőn is általános sztrájk volt, már a második napja, melynek célja, hogy újrainduljanak a tiltakozások, melyek az országot irányító katonai tanács lemondását követelik. A fővárosban és a környező városokban nem nyitottak ki a boltok és üresek voltak az utcák. 

Omar el-Basír szudáni diktátort 30 évnyi uralom után buktatták meg, miután a decemberben kezdődő civil tiltakozások oldalára állt át a hadsereg áprilisban. A hatalmat ekkor egy katonai tanács vette át, elmondásuk szerint csak ideiglenesen, de a tüntetők úgy érezték, hogy az addigi politikai elit készül átmenteni a hatalmát a tábornokok segítségével, így folytatódtak a tiltakozások

Ezek főleg minisztériumi épületek előtt tartott ülősztrájkokként valósultak meg, és ezeket verték szét a katonai tanács szabadcsapatai a múlt héten. A katonai vezetők szerint a kialakult helyzetért a tüntetők felelősek, akik egyben komoly fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra is. (Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.