Tüntető nőket és férfiakat erőszakolhattak meg a szudáni katonai tanács szabadcsapatai

külföld
2019 június 11., 08:37
comments 141

Egy héttel ezelőtt támadtak rá a szudáni fővárosban, Khartoumban ülősztrájkoló tüntetőkre paramilitáris erők. A támadásban több mint 100 ember meghalt, hétszázan megsérültek, és kiszivárgó orvosi jelentések szerint legalább hetven embert megerőszakoltak. 

Pontos adatokat nagyon nehéz megismerni, mivel az országban teljes hírzárlat van, de nemzetközi egészségügyi szervezetek képviselői beszéltek orvosokkal, tőlük szedték össze a nemierőszak-esetekről szóló információkat. Beszéltek például egy orvossal, aki egymaga nyolc megerőszakolt sebesültet, öt nőt és három férfit látott el a támadás utáni órákban. 

photo_camera Egy tüntető szudáni fiatal Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

És a feltételezések szerint számos áldozat eleve nem fordult orvosi segítségért, egyrészt mert félt a megtorlástól, másrészt pedig az orvosi ellátás eleve korlátozott a fővárosban. 

Szudánban hétfőn is általános sztrájk volt, már a második napja, melynek célja, hogy újrainduljanak a tiltakozások, melyek az országot irányító katonai tanács lemondását követelik. A fővárosban és a környező városokban nem nyitottak ki a boltok és üresek voltak az utcák. 

Omar el-Basír szudáni diktátort 30 évnyi uralom után buktatták meg, miután a decemberben kezdődő civil tiltakozások oldalára állt át a hadsereg áprilisban. A hatalmat ekkor egy katonai tanács vette át, elmondásuk szerint csak ideiglenesen, de a tüntetők úgy érezték, hogy az addigi politikai elit készül átmenteni a hatalmát a tábornokok segítségével, így folytatódtak a tiltakozások

Ezek főleg minisztériumi épületek előtt tartott ülősztrájkokként valósultak meg, és ezeket verték szét a katonai tanács szabadcsapatai a múlt héten. A katonai vezetők szerint a kialakult helyzetért a tüntetők felelősek, akik egyben komoly fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.