Nem elégedettek a diktátor bukásával, a teljes elit menesztését követelik a szudáni tüntetők

külföld
2019 április 15., 08:31
comments 36

A szudáni hatóságok fel akarják oszlatni a védelmi minisztériumnál napok óta ülősztrájkot folytató tüntetőket, de tiltakozók siettek a helyszínre, hogy megakadályozzák a hatósági intézkedést - jelentette a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

Három helyen vontak össze katonákat az ülősztrájk helyszínénél, és arra készülnek, hogy traktorokkal eltakarítsák a kövekből és vasakból épített barikádokat. Az odaérkező tüntetők azonban élőláncot vontak az ülősztrájkot folytatók köré. Mintegy ötezer tiltakozó gyűlt össze az épületegyüttesnél, amely nemcsak a védelmi minisztériumnak, hanem a hírszerzésnek és az elnöki rezidenciának is otthont ad. Egyre több tüntető érkezik a helyszínre, és közben a tömeg azt skandálja, hogy szabadságot és forradalmat akar.

A tiltakozók fő ereje, a Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom előzőleg - látván, hogy tömegoszlatás készül - felszólította a közösségi médiában az embereket, hogy csatlakozzanak az ülősztrájkhoz, és akadályozzák meg a hatósági intézkedést, "védjék meg forradalmukat és vívmányaikat".

A megélhetési költségek drasztikus megemelkedése volt az egyik legfőbb indok, amiért tavaly decemberben tiltakozások robbantak ki az északkelet-afrikai országban. Az állandósult tüntetések hatására a hadsereg a múlt csütörtökön eltávolította tisztségéből, majd letartóztatta a Szudánt csaknem 30 éven át irányító, 75 éves Omar al-Besír elnököt. A hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. Az SPA azonban ezzel nem elégedett meg, és felszólította a hadsereget, hogy azonnal és feltétel nélkül adja át a hatalmat egy átmeneti civil kormánynak. 

photo_camera Fotó: AHMED MUSTAFA/AFP

Az átmeneti katonai tanács vasárnap engedményeket helyezett, azt ígérve, hogy a polgári kormány megteremtése érdekében átalakítják a kabinetet, a titkosszolgálatot, valamint a biztonsági szolgálatokat, és korrupcióellenes intézkedéseket hoznak, eleget téve a tiltakozók követeléseinek.

Közben a BBC riportere is beszélt a helyszínen tüntetőkkel, akik arról beszéltek, hogy az úgynevezett 'deep state' feloszlatását akarják, azaz nem elégedettek Besír bukásával, de a teljes hatalmi-politikai elit menesztését kívánják elérni. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.