Nem elégedettek a diktátor bukásával, a teljes elit menesztését követelik a szudáni tüntetők

A szudáni hatóságok fel akarják oszlatni a védelmi minisztériumnál napok óta ülősztrájkot folytató tüntetőket, de tiltakozók siettek a helyszínre, hogy megakadályozzák a hatósági intézkedést - jelentette a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

Három helyen vontak össze katonákat az ülősztrájk helyszínénél, és arra készülnek, hogy traktorokkal eltakarítsák a kövekből és vasakból épített barikádokat. Az odaérkező tüntetők azonban élőláncot vontak az ülősztrájkot folytatók köré. Mintegy ötezer tiltakozó gyűlt össze az épületegyüttesnél, amely nemcsak a védelmi minisztériumnak, hanem a hírszerzésnek és az elnöki rezidenciának is otthont ad. Egyre több tüntető érkezik a helyszínre, és közben a tömeg azt skandálja, hogy szabadságot és forradalmat akar.

A tiltakozók fő ereje, a Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom előzőleg - látván, hogy tömegoszlatás készül - felszólította a közösségi médiában az embereket, hogy csatlakozzanak az ülősztrájkhoz, és akadályozzák meg a hatósági intézkedést, "védjék meg forradalmukat és vívmányaikat".

A megélhetési költségek drasztikus megemelkedése volt az egyik legfőbb indok, amiért tavaly decemberben tiltakozások robbantak ki az északkelet-afrikai országban. Az állandósult tüntetések hatására a hadsereg a múlt csütörtökön eltávolította tisztségéből, majd letartóztatta a Szudánt csaknem 30 éven át irányító, 75 éves Omar al-Besír elnököt. A hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. Az SPA azonban ezzel nem elégedett meg, és felszólította a hadsereget, hogy azonnal és feltétel nélkül adja át a hatalmat egy átmeneti civil kormánynak. 

Fotó: AHMED MUSTAFA/AFP

Az átmeneti katonai tanács vasárnap engedményeket helyezett, azt ígérve, hogy a polgári kormány megteremtése érdekében átalakítják a kabinetet, a titkosszolgálatot, valamint a biztonsági szolgálatokat, és korrupcióellenes intézkedéseket hoznak, eleget téve a tiltakozók követeléseinek.

Közben a BBC riportere is beszélt a helyszínen tüntetőkkel, akik arról beszéltek, hogy az úgynevezett 'deep state' feloszlatását akarják, azaz nem elégedettek Besír bukásával, de a teljes hatalmi-politikai elit menesztését kívánják elérni. (MTI, BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.