2040-re az elfogyasztott húsok több mint fele nem élő állatokból származik majd

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Olyan ütemben fejlődik a különböző műhúsok fejlesztése, hogy 20 év múlva a tányérra kerülő hússzerű dolgok fele nem jár majd szükségszerűen élő állatok leölésével. Előrejelzések szerint akár a 60 százalékot is elérheti 2040-re a mesterséges húsok aránya a teljes húspiacon.

Különböző pénzügyi alapok több mint 1 milliárd dollárt fektettek az elmúlt évekbe műhúsokkal való kísérletezésbe, és az iparág megdöbbentő ütemben fejlődik. (A fejlődő ágazat ismert példái a Beyond Meat, az Impossible Foods és a Just Foods befektetései.)

Állati eredetű sejtből tenyésztett hússal kísérleteznek a Maastrichti EgyetemenFotó: HO/AFP

Az AT Kearney nemzetközi tanácsadó vállalat szakértői interjúk alapján készítette el becslését. A hagyományos indusztriális állattartás etikai és környezetromboló hatásai egyre nagyobb tömegeket tántorítanak el az ilyen módon előállított húsok fogyasztásától.

Az 1000 milliárd dollárosra becsült húsipar évente több milliárd, döntő részben karámokba zsúfolt és mesterségesen hizlalt haszonállat halálával jár együtt, és ez nem csak etikai kérdéseket vet fel; a húsipar számos különböző módon (többek közt az ipari takarmánytermelés, a kőolaj- és földgáz alapú műtrágyagyártás, és a magas metánkibocsátás útján) jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez,  nem beszélve a folyók és óceánok szennyezéséről. A mezőgazdasági területek meghatározó részét is kifejezetten csak a haszonállatok ellátása miatt kell fenntartani,  

A műhúscégek ma még elsősorban növényi alapanyagokat használva igyekeznek rekonstruálni hús- és tojásalapú, vegan termékeket, amelyek ízvilága kísértetiesen hasonlít az állati eredetű élelmiszerekéhez. 

Viszont egyre több vállalat állati sejtek tenyésztése által kísérletezik olyan műhúsok fejlesztésén, amelyek genetikailag ugyan állati eredetűek, mégsem járnak együtt élő állatok tenyésztésével, és leölésével. Ilyen sejtből tenyésztett húsok még nincsenek forgalomban, de a szakértők szerint ez már csak idő kérdése. 

Az elemzésben az áll, hogy 2040-re a húsok 35 százaléka ehhez hasonló tenyésztett formában áll majd elő, míg 25 százaléka lesz tisztán vegan eredetű. Van olyan előrejelzés is, amely szerint hosszú távon a sejtből tenyésztett húsok lesznek dominánsak a húspiacon, de az átmeneti periódusban a már előrehaladottabb vegan alapú műhúsok fontos szerepet játszanak majd. (Guardian

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.