24 évet kapott a játékosait évtizedeken át szexuálisan kihasználó angol ifiedző

bűnügy
2019 június 12., 11:34
comments 59

24 év és 3 hónap fegyházra ítélte egy brit bíróság a 66 éves Bob Higginst, miután bizonyítottnak találták, hogy a Southampton futballcsapatának ifiedzője sorozatosan zaklatta a felügyeletére bízott fiatal játékosokat. 

Higgins 25 éven keresztül követte el a szexuális bűncselekményeket a Southampton és rövidebb ideig a Peterborough United csapatainál. Az ítélet szerint a bíróság 24 iskolás korú fiatal ellen elkövetett erőszak alapján hozta meg ítéletét. A Guardian azt írja, hogy a vádlott szenvtelenül, rezzenéstelen arccal vette tudomásul a döntést. 

photo_camera Fotó: Cleansheet / Twitter screenshot

Peter Crabtree bíró szerint Higgins igazi körmönfont és manipulatív ragadozó volt, aki nagyon is tudatosan élt vissza hatalmával és a rá bízott gyermekek bizalmával, méghozzá úgy, hogy elhitette velük, hogy nagy játékosok lesznek. Bálványozták valósággal a tanítványai, ezt használta ki. Voltak gyerekek, akiket rendszeresen ajándékokkal, híres játékosok dedikált mezeivel, vagy cipőkkel ajándékozott meg.

Crabtree felemlegetett eseteket, amikor Higgins szándékosan szembefordított diákokat szüleikkel, csak azért, hogy izolálja őket családjaiktól, és még könnyebben közeledhessen hozzájuk. 

A bíró elmondta, hogy több áldozat súlyos pszichés zavaroktól és/vagy alkoholproblémáktól szenved a történtek miatt a mai napig, mégis vállalták a tanúvallomásokat, nagy bátorságról és lelki erőről téve tanúbizonyságot. A bíró öngyilkossági kísérletekről, szorongásról, pánikrohamokról és depresszióról is beszámolt. 

Higgins több (ma már középkorú) áldozata a helyszínen hallgatta végig az ítélethirdetést a winchesteri bíróságon, ahol áldozatok beszámolói is elhangoztak. „Istennek hittelek, de egy gonosz és hamis próféta voltál, egy báránybőrbe bújt farkas. Elvetted az álmaimat és rémálmokat adtál helyettük” - mondta a Peterborough egyik korábbi ifisztárja, Dion Raitt. 

Anthony Connolly, a Southampton egykori serdülő játékosa ugyanitt szemébe mondta Higginsnek, hogy elvette a gyerekkorát, és hogy miatta alkoholizmussal és súlyos depresszióval kellett megküzdenie. 

A tárgyaláson egy anonimitást kérő áldozat nevében felolvastak egy szöveget, amely a klub felelősségét hánytorgatta, és azt kérdezte, hol voltak a Southampton vezetői, amikor ezek a szörnyűségek történtek, és miért nem védték meg a rájuk bízott gyerekeket. 

Mindkét klub megbánó közleményben kért elnézést az áldozatoktól. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.