Egyiptomban 296 embert elítéltek, többeket az elnök elleni merényletkísérlet miatt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Közel 300 embert ítélt szerdán egy egyiptomi katonai bíróság börtönbüntetésre, egyeseket egy Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök elleni, 2014. évi merényletkísérlet miatt – közölték biztonsági források.

  • 32 embert a katonai bíróság életfogytiglani börtönre ítélt, ami Egyiptomban 25 évi börtönnek felel meg.
  • 264 embert háromtól 15 évig terjedő elzárással sújtottak.
  • Csak két embert mentettek fel.

Az egyiptomi elnök 2014-ben Szaúd-Arábiába látogatott Mohammed bin Najef akkori trónörökös kíséretében úgynevezett kis zarándoklatra. Az arab sajtó akkor a zarándokok elleni merényletről írt, amit meghiúsítottak, de az egyiptomi elnöki hivatal később tagadta az állítást.

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök Moszkvában, a győzelem napi ünnepségen 2015. május 9-én.Fotó: Alekszander Zemlianicsenko/AFP

A vádlottak a nevük elhallgatását kérő biztonsági vezetők szerint 22 terrorsejthez tartoztak. Az érintettek ellen 2016-ban emelt vádat a katonai bíróság.

Közülük többeket három bíró 2015-ben a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Arisban történt meggyilkosáért ítéltek el. Mások felett turisták és biztonságiak elleni merényletek miatt mondtak ítéletet.

A Muszlim Testvériség támogatta elnök, Mohamed Murszi 2013-as megbuktatása óta heves összecsapások zajlottak a Sínai-félszigeten a biztonsági erők és szélsőséges csoportok, közöttük az Iszlám Állam között. A terrorszervezetnek tulajdonított támadásokban katonák és rendőrök százai haltak meg.

Az egyiptomi hadsereg 2018 februárjában nagyszabású „terrorellenes” hadműveletet indított a Sínai-félsziget északi részében. Hivatalos adatok szerint kb. 650 valószínűsített terroristát és közel 50 egyiptomi katonát öltek meg a hadművelet kezdete óta. (MTI)