Leszavazta a Fidesz a gyermekes családok kilakoltatási tilalmáról szóló javaslatot

POLITIKA
2019 június 12., 13:00
comments 275

A hvg.hu vette észre a parlament honlapján, hogy leszavazták a kormánypártok a Város Mindenkié civil szervezet és az Utcajogász Egyesület közös elképzeléseire épülő törvényjavaslatot, amely a „a gyermekes családok hajléktalanságának a megelőzéséhez szükséges egyes törvénymódosításokról” szól. 

Felvonulás a lakhatáshoz való jogokért 2018 szeptemberében
photo_camera Felvonulás a lakhatáshoz való jogokért 2018 szeptemberében Fotó: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség

Egész pontosan az történt, hogy a tárgysorozatba sem vették a törvényt, azaz annak országgyűlés előtt való tárgyalásában sem partner a Fidesz.

A javaslat az önkormányzatok felelősségi körébe utalta volna a kilakoltatással fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családok elhelyezésének biztosítását, továbbá megakadályozta volna az önkormányzati bérlakások kiürítésének bírósági elrendelését is a gyermekes családokat érintő esetekben. 

A javaslatot név szerint Szabó Tímea (Párbeszéd), Burány Sándor (Párbeszéd), Mellár Tamás (Párbeszéd), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Tordai Bence (Párbeszéd) terjesztették be, akikhez később Szabó Szabolcs (független), Szél Bernadett (független) és Csárdi Antal (LMP) társult. 

A szerdai ülésnapon a parlament 54 igen, 112 nem szavazattal és 1 tartózkodással utasította el a jogszabály tárgysorozatba vételét. A Fidesz és a KDNP egy kivétellel elutasította a felvetést. Egyetlen fideszes, Barcza Attila nyomott igent. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.