Tavasz óta 21 ezer focipályányi terület égett le Magyarországon

Idén már 7256 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, a tavasz óta leégett terület körülbelül akkora, mintha 21 ezer focipálya égett volna le – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Az várható, hogy a rendkívüli hőségben robbanásszerűen megnő a szabadtéri tüzek száma, márpedig ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza – mondta. A szabadtéri tüzek egyharmada kerti zöldhulladék égetés miatt alakult ki, nagyon sokan „kertészkednek Magyarországon öngyújtóval, és egyszerűen leégetik a tarlót, elégetik a kertben a száraz növényeket” – mondta. Idén kilencen megsérültek, hárman pedig meghaltak kerti zöldhulladék-égetés közben.

Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedi, és ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos, Budapest teljes területe ilyen például.

A tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után.

Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalán és az erdotuz.hu-n. (MTI)