Telepakolják iszappal a balatoni nádasokat a part mentén építkezők

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Súlyos, már-már visszafordíthatatlan károkat okoznak a Balatonnak az elmúlt években beindult partmenti nagyberuházások. A tavat ért károkról Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos munkatársa a Klubrádióban beszélt.

2019. április 4-én száz hektáron leégett a nádas Fonyód közelében.Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Mint mondta a legnagyobb károkat a nádasok szenvedik el, ezeket két módon is pusztítják az elmúlt években. Egyrészt mesterségesen magasan tartják a tó szintjét a siófoki zsilip lezárásával. Ez azért káros, mert a nádasoknak kimondottan fontos a vízállás változása, ugyanis alacsonyabb vízállásnál tudnak terjeszkedni a tó irányába. Mivel most évek óta mesterségesen magas a vízállás, a nádasok a part felé húzódnak vissza. Az egyre erősödő folyamat miatt nagyon lecsökkent a halak szaporodása miatt különösen fontos mélyebb vizű nádasok területe.

A másik ok, ami pusztítja a nádasokat, hogy a nagyberuházások miatt kikotort iszapot - amely amúgy veszélyes hulladéknak számít, és külön gondoskodni kéne az elszállításáról - sok helyütt a nádasokban rakják le. Ez szintén komoly területveszteségeket okoz a part menti vízi élőhelyeken.

Maguk az építkezések pedig a nádasokkal korábban összefüggő természetes élőhelyeket is érintik. Arról nem is beszélve, hogy, más magyarázat nem lévén, Zlinszky szerint ezeken az építkezéseken szándékosan irtják a nádasokat, pedig azokat törvény is védi. Ezek a beavatkozások megszakítják az összefüggő nádasok által fenntartott ökológiai hálózatot, a feldarabolódás következménye pedig az lehet, hogy adott helyen egyes állatfajok egyedszáma már nem éri el az életképes populációk fennmaradásához szükséges mértéket.

Ugyanígy károsítják az élővilágot az utóbbi években a tilalom ellenére is szaporodó motorcsónakok, és a jet skik, amiket pont most tervez rászabadítani a tóra a kormány.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.